biogenetikai mn 18A (Tud)

1. ’azt a jelenséget megfogalmazó 〈tétel, állítás〉, hogy az élőlények egyedfejlődésük során rövid idő alatt megismétlik a törzsfejlődés főbb állomásait, ill. erre a jelenségre vonatk., ezzel kapcs.’ ❖ Ez a biogenetikai alaptörvény, amint Haeckel formulázta (1893 PallasLex. CD02) | A magyarázó és a művészi ábrázolás csak az egészen primitív, a gyermeki fokon látszik egyneműnek, miként, hogy biogenetikai analógiával világítsam meg a dolgot, az emberi és az állati embriót a fejlődés bizonyos kezdeti stádiumaiban alig lehet megkülönböztetni egymástól (1920 Réti István CD10) | hogyan fest Haeckel biogenetikai alaptétele erre az életre húzva (1925 Harsányi Zsolt CD10) | az egyén fejlődése során gyakran megismétlődik a törzs fejlődésmenete (biogenetikai alaptörvény) (1929 Az állatok világa ford. CD46) | Haeckel biogenetikai törvénye szerint (1937 Illés Endre CD10) | És persze ne feledkezzünk meg a biogenetikai tudatról se, ha az ember nem tud önmagában visszatérni a majomig, le kell mondania nem egy embertársának megértéséről (1958 Keszi Imre 2025141, 786).

2. ’élőlények genetikai jellemzőire (és e jellemzők tudatos megváltoztatására) vonatk. ismeretek (lehetséges) felhasználásával kapcs.’ ❖ a centrumtérségekben nehezen elhelyezhető létesítmények (pl. katonai gyakorlóterületek, biogenetikai kísérleti laboratóriumok, ipari hulladéklerakó telepek) (1998 Tények könyve CD37) | A biofogkrémet, melynek persze még nincs reklámja, egy novoszibirszki virológiai és biogenetikai központ állította elő (1998 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉKsz.; IdSz. ~ alaptörvény

biogenetikai melléknév 18A (Tud)
1.
azt a jelenséget megfogalmazó 〈tétel, állítás〉, hogy az élőlények egyedfejlődésük során rövid idő alatt megismétlik a törzsfejlődés főbb állomásait, ill. erre a jelenségre vonatk., ezzel kapcs.
Ez a biogenetikai alaptörvény, amint Haeckel formulázta
(1893 PallasLex.)
A magyarázó és a művészi ábrázolás csak az egészen primitív, a gyermeki fokon látszik egyneműnek, miként, hogy biogenetikai analógiával világítsam meg a dolgot, az emberi és az állati embriót a fejlődés bizonyos kezdeti stádiumaiban alig lehet megkülönböztetni egymástól
(1920 Réti István)
hogyan fest Haeckel biogenetikai alaptétele erre az életre húzva
(1925 Harsányi Zsolt)
az egyén fejlődése során gyakran megismétlődik a törzs fejlődésmenete (biogenetikai alaptörvény)
(1929 Az állatok világa ford.)
Haeckel biogenetikai törvénye szerint
(1937 Illés Endre)
És persze ne feledkezzünk meg a biogenetikai tudatról se, ha az ember nem tud önmagában visszatérni a majomig, le kell mondania nem egy embertársának megértéséről
(1958 Keszi Imre)
2.
élőlények genetikai jellemzőire (és e jellemzők tudatos megváltoztatására) vonatk. ismeretek (lehetséges) felhasználásával kapcs.
a centrumtérségekben nehezen elhelyezhető létesítmények (pl.például katonai gyakorlóterületek, biogenetikai kísérleti laboratóriumok, ipari hulladéklerakó telepek)
(1998 Tények könyve)
A biofogkrémet, melynek persze még nincs reklámja, egy novoszibirszki virológiai és biogenetikai központ állította elő
(1998 Magyar Hírlap)
Vö. ÉKsz.; IdSz. ~ alaptörvény

Beállítások