biomassza fn 6A

1. (Biol) ’az élővilág vmely életterében, közösségében meglevő élőlények összessége’ ❖ Az első fázisban a biomasszát felszaporítják (tenyésztő táptalaj), majd a második lépcsőben a termékképződés felé vezetik a folyamatot (termelő táptalaj) (1995 Természet Világa CD50) | Talajfonálférgek egyedsűrűsége és biomasszája (1998 Tények könyve CD37) | Az erdei biomassza mennyisége valószínűleg csökkenni fog, tekintettel a fabetegségek és kórokozók gyakoribb és kiterjedtebb hatására, illetve a sűrűbben kitörő és hevesebb erdőtüzekre (1998 Tények könyve CD37).

2. (elhalt) élőlényekből, kül. növényekből származó szerves anyag (mint energiaforrás)’ ❖ [a komposztálás] végeredménye a […] biogáz és a kirothasztott – talajjavításra alkalmas – biomassza (1991 Tények könyve CD37) | [a megújuló energiaforrások kategóriájába] elsősorban a víz-, a nap- és a szélenergia, valamint a biomassza tartozik (1994 Magyar Hírlap CD09) | Az elmúlt két évben összesen 6,5 megawatt teljesítményű biomasszára alapozott kazánt építettek (1998 Figyelő CD2601).

Vö. IdSz.; ÉKsz.².

biomassza főnév 6A
1. (Biol)
az élővilág vmely életterében, közösségében meglevő élőlények összessége
Az első fázisban a biomasszát felszaporítják (tenyésztő táptalaj), majd a második lépcsőben a termékképződés felé vezetik a folyamatot (termelő táptalaj)
(1995 Természet Világa)
Talajfonálférgek egyedsűrűsége és biomasszája
(1998 Tények könyve)
Az erdei biomassza mennyisége valószínűleg csökkenni fog, tekintettel a fabetegségek és kórokozók gyakoribb és kiterjedtebb hatására, illetve a sűrűbben kitörő és hevesebb erdőtüzekre
(1998 Tények könyve)
2.
(elhalt) élőlényekből, kül. növényekből származó szerves anyag (mint energiaforrás)
[a komposztálás] végeredménye a […] biogáz és a kirothasztott – talajjavításra alkalmas – biomassza
(1991 Tények könyve)
[a megújuló energiaforrások kategóriájába] elsősorban a víz-, a nap- és a szélenergia, valamint a biomassza tartozik
(1994 Magyar Hírlap)
Az elmúlt két évben összesen 6,5 megawatt teljesítményű biomasszára alapozott kazánt építettek
(1998 Figyelő)
Vö. IdSz.; ÉKsz.²

Beállítások