bioszféra fn 6A (Biol v. Föld)

1. ’a Földnek a litoszféra és az atmoszféra, vagyis a földkéreg és a légkör határán kialakult rétege mint a szerves élet színtere’ ❖ Bioszféra (gör.), az a réteg, melyben bizonyos szerves élet vagy természeti jelenség végbemehet (1911 RévaiNagyLex. C5699, 323) | nem nyugodhatunk bele, hogy a nyugati nagyhatalmak kísérleti robbantásai tovább növeljék a bioszféra radióaktivitását (1958 Népszabadság jún. 28. C1499, 2) | a bioszféra egyik elemének, az élelmet biztosító talajnak (1983 Kecskés Mihály CD30).

2. ’az itt található élőlények összességének életközössége (mint az egyed feletti biológiai szerveződés legmagasabb szintje)’ ❖ A táj bioszférája (1972 Pichler János CD52) | [Az egysejtűek] nélkülözhetetlenek a földi bioszféra anyagforgalmában és energiaáramlásában (1995 Magyarország állatvilága CD14) | Biológiai témák: Az anyagok körforgása a bioszférában. Evolúciós elvek, biológiai kölcsönhatások a bioszféra történetében. Az ember megjelenése, mássága, kiválogatódása, térhódításának oka az életközösségekben, a bioszférában (1998 Természet Világa CD50).

Vö. ÉKsz.; IdSz.

bioszféra főnév 6A (Biol v. Föld)
1.
a Földnek a litoszféra és az atmoszféra, vagyis a földkéreg és a légkör határán kialakult rétege mint a szerves élet színtere
Bioszféra (gör.görög), az a réteg, melyben bizonyos szerves élet vagy természeti jelenség végbemehet
(1911 RévaiNagyLex.)
nem nyugodhatunk bele, hogy a nyugati nagyhatalmak kísérleti robbantásai tovább növeljék a bioszféra radióaktivitását
(1958 Népszabadság jún. 28.)
a bioszféra egyik elemének, az élelmet biztosító talajnak
(1983 Kecskés Mihály)
2.
az itt található élőlények összességének életközössége (mint az egyed feletti biológiai szerveződés legmagasabb szintje)
A táj bioszférája
(1972 Pichler János)
[Az egysejtűek] nélkülözhetetlenek a földi bioszféra anyagforgalmában és energiaáramlásában
(1995 Magyarország állatvilága)
Biológiai témák: Az anyagok körforgása a bioszférában. Evolúciós elvek, biológiai kölcsönhatások a bioszféra történetében. Az ember megjelenése, mássága, kiválogatódása, térhódításának oka az életközösségekben, a bioszférában
(1998 Természet Világa)
Vö. ÉKsz.; IdSz.

Beállítások