biztosítóberendezés fn 4B

1. (Vasút is) ’vmely műszaki berendezés, készülék, kül. a (villamos)vasúti hálózat biztonságos (és összehangolt) működését biztosító műszaki eszköz(ök összessége)’ ❖ Blokk-készülékekkel biztosítják a vasutaknál a vonatok közlekedését. […] E biztosító berendezéseknél folytonos az ujítás, azért a blokkolásnak számos változata ismeretes (1893 PallasLex. CD02) | Az új biztosítóberendezés a fejtéseknél harminc százalékos megtakarítást eredményez (1958 Magyar Nemzet jún. 8. C0354, 7) | [közút és vasút kereszteződésénél] mindig meg kell állni, ha a biztosítóberendezés nem működik (1997 Magyar Hírlap CD09) | a Vörösmarty téri [földalatti-]végállomáson a jelzőket és a váltókat működtető biztosítóberendezés kábelei között füstöt észleltek (1999 Magyar Hírlap CD09).

2. (ritk) ’a személyes biztonságot, ill. vmilyen érték, vagyontárgy őrzését (riasztással) segítő, biztosító eszközök összessége’ ❖ A kincstár érzékeny biztosítóberendezéssel rendelkezik, de nem jelzett, és külső behatolásra utaló nyomok sem maradtak (1996 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉKsz.

biztosítóberendezés főnév 4B
1. (Vasút is)
vmely műszaki berendezés, készülék, kül. a (villamos)vasúti hálózat biztonságos (és összehangolt) működését biztosító műszaki eszköz(ök összessége)
Blokk-készülékekkel biztosítják a vasutaknál a vonatok közlekedését. […] E biztosító berendezéseknél folytonos az ujítás, azért a blokkolásnak számos változata ismeretes
(1893 PallasLex.)
Az új biztosítóberendezés a fejtéseknél harminc százalékos megtakarítást eredményez
(1958 Magyar Nemzet jún. 8.)
[közút és vasút kereszteződésénél] mindig meg kell állni, ha a biztosítóberendezés nem működik
(1997 Magyar Hírlap)
a Vörösmarty téri [földalatti-]végállomáson a jelzőket és a váltókat működtető biztosítóberendezés kábelei között füstöt észleltek
(1999 Magyar Hírlap)
2. (ritk)
a személyes biztonságot, ill. vmilyen érték, vagyontárgy őrzését (riasztással) segítő, biztosító eszközök összessége
A kincstár érzékeny biztosítóberendezéssel rendelkezik, de nem jelzett, és külső behatolásra utaló nyomok sem maradtak
(1996 Magyar Hírlap)
Vö. ÉKsz.

Beállítások