blamázs fn 4A8

’nevetséges v. szégyenletes kudarc, megszégyenülés, felsülés’ ❖ [nem közölhetem a veszteséges] alcsúti czifragazdaságnak titkát és végeredményét. Ez nagyszerű blamage volna kivált mert első években saját magam is […] sokaknak utánzásra ajánlottam az alcsúti systemát (1857 Széchenyi István CD1501) | még megkésünk s ez blamázs volna ránk (1881 Beliczay Jónás C0908, 73) | elmesélhette azt a friss csónakhistóriát, amely persze szerelemmel és rémséges blamázzsal volt egybekötve (1927 Szép Ernő 9665043, 97) | megtörténhet, hogy ősszel, ha János Károly spanyol király Budapestre jön, foghíjas ülésterem előtt mondja el beszédét. Mekkora blamázs! (1996 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz.; TESz. blamál; ÉKsz.; IdSz.

blamázs főnév 4A8
nevetséges v. szégyenletes kudarc, megszégyenülés, felsülés
[nem közölhetem a veszteséges] alcsúti czifragazdaságnak titkát és végeredményét. Ez nagyszerű blamage volna kivált mert első években saját magam is […] sokaknak utánzásra ajánlottam az alcsúti systemát
(1857 Széchenyi István)
még megkésünk s ez blamázs volna ránk
(1881 Beliczay Jónás)
elmesélhette azt a friss csónakhistóriát, amely persze szerelemmel és rémséges blamázzsal volt egybekötve
(1927 Szép Ernő)
megtörténhet, hogy ősszel, ha János Károly spanyol király Budapestre jön, foghíjas ülésterem előtt mondja el beszédét. Mekkora blamázs!
(1996 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz.; TESz. blamál; ÉKsz.; IdSz.

Beállítások