bogáncskóró fn 1A

(kissé rég) ’gömb alakú virágzatú, szúrós szárú v. levelű, ill. termésű (gyom)növény; bogáncs’ ❖ akar mitsoda nemü Föld, ha magának hagyattatik, és más Földdel öszve nem elegyíttetik, terméketlen, és legfellyebb-is Bogáts-kórónál és Tövisnél egyebet nem-teremhet (1773 Szilágyi Sámuel² ford.–Wiegand C4022, 2) | A dromedárt a puszták hajójának nevezi az arab költői képzelgés nyelve. […] Az ő ösztöne vezeti a karavánt a helyes ösvényre, a puszták zöld foltjaira, a forrásos oázokra; ételül beéri a legrosszabb bogácskóróval s ha egyszer tele itta magát, tiz napig is el van itatás nélkül (1856 Vasárnapi Újság CD56) | A rosszul gondozott földből hiába húzunk ki egy bogáncskórót, az már szétszórta a magvait és kikel helyette száz másik (1928 Kassák Lajos CD10) | Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét? (1995 Protestáns Biblia ford. CD1203).

a. (egysz-ban, kötött szókapcsolat részeként) (rég, Növ) ’〈ilyen növények fajainak elnevezésében nemzetségnévi elemként〉’ ❖ Töviſſes Lapu, Tövisetlen lapu; vagy Töviſſes Bogáts-koró és Töviſetlen Bogáts-koró (1775 Csapó József 7062001, 36) | Onopordum: Acanthium. Hung. Szöſzös Bogáts-kóró; Fejér Bogáts-kóró (1780 Benkő József C0290, 412) | Közönséges szamárbogács. Onopordon acanthium. L. – (Csúcsúd-rúzsa, fehérhátú tövis, gordon, lógordon, mácsonya, szamárlapú, szőrös vagy szöszös bogácskóró […]) (1902 Wagner János CD35).

Vö. CzF. bogácskóró; ÉrtSz.; TESz. bogáncs; ÉKsz.; SzT.; ÚMTsz.

bogáncskóró főnév 1A
(kissé rég)
gömb alakú virágzatú, szúrós szárú v. levelű, ill. termésű (gyom)növény; bogáncs
akar mitsoda nemü Föld, ha magának hagyattatik, és más Földdel öszve nem elegyíttetik, terméketlen, és legfellyebb-is Bogáts-kórónál és Tövisnél egyebet nem-teremhet
(1773 Szilágyi Sámuel² ford.Wiegand)
A dromedárt a puszták hajójának nevezi az arab költői képzelgés nyelve. […] Az ő ösztöne vezeti a karavánt a helyes ösvényre, a puszták zöld foltjaira, a forrásos oázokra; ételül beéri a legrosszabb bogácskóróval s ha egyszer tele itta magát, tiz napig is el van itatás nélkül
(1856 Vasárnapi Újság)
A rosszul gondozott földből hiába húzunk ki egy bogáncskórót, az már szétszórta a magvait és kikel helyette száz másik
(1928 Kassák Lajos)
Tüskebokorról szednek-e szőlőt, vagy bogáncskóróról fügét?
(1995 Protestáns Biblia ford.)
a. (egysz-ban, kötött szókapcsolat részeként) (rég, Növ)
〈ilyen növények fajainak elnevezésében nemzetségnévi elemként〉
Töviſſes Lapu, Tövisetlen lapu; vagy Töviſſes Bogáts-koró és Töviſetlen Bogáts-koró
(1775 Csapó József)
Onopordum: Acanthium. Hung.Hungaris ’magyaroknál’ Szöſzös Bogáts-kóró; Fejér Bogáts-kóró
(1780 Benkő József)
Közönséges szamárbogács. Onopordon acanthium. L.Linnaeus – (Csúcsúd-rúzsa, fehérhátú tövis, gordon, lógordon, mácsonya, szamárlapú, szőrös vagy szöszös bogácskóró […])
(1902 Wagner János)
Vö. CzF. bogácskóró; ÉrtSz.; TESz. bogáncs; ÉKsz.; SzT.; ÚMTsz.

Beállítások