bólintás fn 4A

1. ’a bólint igével kifejezett cselekvés’ ❖ a meglepett őrnagy […] egy könnyű bólintással köszöné meg a koszorút (1855 Vas Gereben C4375, 195).

2. (Műsz) ’vmely jármű pályára, úttestre merőleges irányú, vízszintes tengely körüli mozgása’ ❖ a pályára merőleges irányú vízszintes tengely körüli mozgást [ti. a vasúti kocsiét] pedig bólintásnak [nevezzük] (1914 RévaiNagyLex. C5706, 573) | [a levegőrugózás] hossz- és keresztirányban stabilizálja a gépkocsit (csökkenti az oldaldőlést és a bólintást) (1998 Magyar Hírlap CD09) | Ha a kerekeket csak rugókkal csatolnánk a kocsiszekrényhez, e lengések a karosszéria erőteljes bólintását (fékezéskor), felágaskodását (gyorsításkor), illetve oldaldőlését (kanyarodáskor) okoznák […]. Erre találták ki a lengéscsillapítót (1999 Magyar Hírlap CD09).

Ö: fej~.

ÖU: fő~, rá~.

Vö. CzF.; ÉrtSz.

bólintás főnév 4A
1.
a bólint igével kifejezett cselekvés
a meglepett őrnagy […] egy könnyű bólintással köszöné meg a koszorút
(1855 Vas Gereben)
2. (Műsz)
vmely jármű pályára, úttestre merőleges irányú, vízszintes tengely körüli mozgása
a pályára merőleges irányú vízszintes tengely körüli mozgást [ti. a vasúti kocsiét] pedig bólintásnak [nevezzük]
(1914 RévaiNagyLex.)
[a levegőrugózás] hossz- és keresztirányban stabilizálja a gépkocsit (csökkenti az oldaldőlést és a bólintást)
(1998 Magyar Hírlap)
Ha a kerekeket csak rugókkal csatolnánk a kocsiszekrényhez, e lengések a karosszéria erőteljes bólintását (fékezéskor), felágaskodását (gyorsításkor), illetve oldaldőlését (kanyarodáskor) okoznák […]. Erre találták ki a lengéscsillapítót
(1999 Magyar Hírlap)
ÖU: főbólintás, rábólintás
Vö. CzF.; ÉrtSz.

Beállítások