centrifuga fn 6A

(Műsz) ’a centrifugális erő elvén alapuló berendezés különböző sűrűségű anyagok elegyének szétválasztására’ ❖ [a kockacukor előállításához] vagy süvegcukrot, vagy centrifugákból kikerült raffinált cukrot használnak (1893 PallasLex. CD02) | A [fejőgépekkel] nyert tejet azután további gépekkel munkálják meg. Hűtőgépek hűtik, centrifugák, vajköpülőgépek és fölözőgépek pedig különböző termékekké dolgozzák fel (1933 TolnaiÚjLex. C5737, 168) | egy centrifugával és egy mikroszkóppal is tekintélyes adattömeghez jut a tudós orvos (1999 Magyar Hírlap CD09).

a. ’ezen az elven működő, mosott ruha víztelenítésére szolgáló (háztartási) gép’ ❖ Mikor a centrifuga zümmögő sikollyal leáll, Angelov belenyúl, kihúzza az egyik szalvétát és szétrázza (1931 Gelléri Andor Endre 9179008, 156) | Megjelenik az üzletekben a magyar gyártmányú centrifuga (1959 Népszava júl. 9. C4823, 3) | A hagyományos és a félautomata mosógépek, a centrifugák, illetve a hűtőszekrények átlagosan 10 évesnél is öregebbek (1998 Figyelő CD2601).

b. (Űrh) ’az űrrepülés során várható gyorsulási túlterhelés szimulálására alkalmas, a centrifugális erő elvén alapuló berendezés’ ❖ Gagarin elmondotta továbbá, hogy az első űrutazást különleges edzés előzte meg vibrációs asztalon és centrifugákban (1961 Népszava máj. 6. C4825, 5) | [Hermann Oberth] 1908-ban egy centrifugát épített, amellyel a nagy gyorsulásnak kitett emberi test viselkedését tanulmányozhatta. Ugyanilyen alapon működő centrifugák találhatóak ma már bármely repülési vagy űrhajózási kiképzőközpontban (1998 Természet Világa CD50).

Vö. ÉrtSz.; TESz. centrifugális; ÉKsz.; IdSz.

centrifuga főnév 6A
(Műsz)
a centrifugális erő elvén alapuló berendezés különböző sűrűségű anyagok elegyének szétválasztására
[a kockacukor előállításához] vagy süvegcukrot, vagy centrifugákból kikerült raffinált cukrot használnak
(1893 PallasLex.)
A [fejőgépekkel] nyert tejet azután további gépekkel munkálják meg. Hűtőgépek hűtik, centrifugák, vajköpülőgépek és fölözőgépek pedig különböző termékekké dolgozzák fel
(1933 TolnaiÚjLex.)
egy centrifugával és egy mikroszkóppal is tekintélyes adattömeghez jut a tudós orvos
(1999 Magyar Hírlap)
a.
ezen az elven működő, mosott ruha víztelenítésére szolgáló (háztartási) gép
Mikor a centrifuga zümmögő sikollyal leáll, Angelov belenyúl, kihúzza az egyik szalvétát és szétrázza
(1931 Gelléri Andor Endre)
Megjelenik az üzletekben a magyar gyártmányú centrifuga
(1959 Népszava júl. 9.)
A hagyományos és a félautomata mosógépek, a centrifugák, illetve a hűtőszekrények átlagosan 10 évesnél is öregebbek
(1998 Figyelő)
b. (Űrh)
az űrrepülés során várható gyorsulási túlterhelés szimulálására alkalmas, a centrifugális erő elvén alapuló berendezés
Gagarin elmondotta továbbá, hogy az első űrutazást különleges edzés előzte meg vibrációs asztalon és centrifugákban
(1961 Népszava máj. 6.)
[Hermann Oberth] 1908-ban egy centrifugát épített, amellyel a nagy gyorsulásnak kitett emberi test viselkedését tanulmányozhatta. Ugyanilyen alapon működő centrifugák találhatóak ma már bármely repülési vagy űrhajózási kiképzőközpontban
(1998 Természet Világa)
Vö. ÉrtSz.; TESz. centrifugális; ÉKsz.; IdSz.

Beállítások