csipetke fn és mn 6B

I. fn

1. (Konyha) ’keményre gyúrt, (kézzel) apróra tépdesett, csipkedett (leves)tészta; csipedett’ ❖ Látott-e már valaha valaki csipetkés bablevest csipetke nélkül? (1880 Lidérc naptár C0256, 61) | nem lehetett megítélni, hogy a hús, krumpli, csipetke, zöldség, velős csont több-e benne [ti. a gulyáslevesben], mint a lé (1932 Krúdy Gyula CD54) | a tojást a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és nagyon apró csipetkéket készítünk belőle. A már majdnem elkészült levesbe beletesszük a csipetkét (1992 Frank Júlia CD19).

2. (rég, ritk) ’vmiből nagyon kicsi mennyiség’ ❖ Szent Kutbertus püspök urunk mindengyógyító ezerfőzete – egy csipetkével abból, issza, megnyalja, rákeni (1970 Határ Győző 9227001, 120).

2a. (jelzőként) (rég, ritk) ’nagyon kevés, nagyon kis mennyiségnyi 〈dolog〉’ ❖ mi hasznos lehetne a górcső a konyhán gazdaasszonyaink kezei közt! midőn egy csipetke lisztet, vagy egy csep tejet górcső alá véve, melly p. o. csak ezerszer nagyit, azonnal meglátná, hogy nincs-e az idegen részekkel keverve? (1855 Vasárnapi Újság CD56) | elég minden darabra egy csipetke sót szórnod (1890 Az Osztrák–Magyar Monarchia CD21).

II. mn (kissé rég, irod)

’apró, kicsinyke, parányi 〈tárgy, személy〉’ ❖ Midőn Laczi az „aranysas” kapui alatt leszállott üléséből, egy csipetke bajszos fiatal ember ott rögtön nyakába veté magát (1860 Szokoly Viktor C4055, 8) | ici-pici csipetke fejkötő (1930 Móricz Zsigmond CD10) | Vadmeleg bálokon kibontják csipetke legyezőiket (1933 Babits Mihály CD01).

Sz: csipetkés.

Vö. CzF. ~, csipettke; ÉrtSz.; TESz. csíp; ÉKsz.; ÚMTsz.

csipetke főnév és melléknév 6B
I. főnév
1. (Konyha)
keményre gyúrt, (kézzel) apróra tépdesett, csipkedett (leves)tészta; csipedett
Látott-e már valaha valaki csipetkés bablevest csipetke nélkül?
(1880 Lidérc naptár)
nem lehetett megítélni, hogy a hús, krumpli, csipetke, zöldség, velős csont több-e benne [ti. a gulyáslevesben], mint a lé
(1932 Krúdy Gyula)
a tojást a liszttel kemény tésztává gyúrjuk, és nagyon apró csipetkéket készítünk belőle. A már majdnem elkészült levesbe beletesszük a csipetkét
(1992 Frank Júlia)
2. (rég, ritk)
vmiből nagyon kicsi mennyiség
Szent Kutbertus püspök urunk mindengyógyító ezerfőzete – egy csipetkével abból, issza, megnyalja, rákeni
(1970 Határ Győző)
2a. (jelzőként) (rég, ritk)
nagyon kevés, nagyon kis mennyiségnyi 〈dolog〉
mi hasznos lehetne a górcső a konyhán gazdaasszonyaink kezei közt! midőn egy csipetke lisztet, vagy egy csep tejet górcső alá véve, melly p. o.példának okáért csak ezerszer nagyit, azonnal meglátná, hogy nincs-e az idegen részekkel keverve?
(1855 Vasárnapi Újság)
elég minden darabra egy csipetke sót szórnod
(1890 Az Osztrák–Magyar Monarchia)
II. melléknév (kissé rég, irod)
apró, kicsinyke, parányi 〈tárgy, személy〉
Midőn Laczi az „aranysas” kapui alatt leszállott üléséből, egy csipetke bajszos fiatal ember ott rögtön nyakába veté magát
(1860 Szokoly Viktor)
ici-pici csipetke fejkötő
(1930 Móricz Zsigmond)
Vadmeleg bálokon kibontják csipetke legyezőiket
(1933 Babits Mihály)
Sz: csipetkés
Vö. CzF. ~, csipettke; ÉrtSz.; TESz. csíp; ÉKsz.; ÚMTsz.

Beállítások