donquijotizmus fn 4Adonkisottizmus

’elérhetetlen cél(ok)ért folytatott kilátástalan v. hiábavaló, értelmetlen(, nevetséges) küzdelem, szélmalomharc’ ❖ mi lehet oka az  [ti. Moore tábornok] veſzteglésének? Miért kell neki Murray Generálkvártélymesterét […] a’ Svéd partoktól Angliába viſſzaküldeni? Vallyon nem Donquixottismusok e ezek? (1808 Hazai és Külföldi Tudósítások C0191, 135) | Don Quijoteizmus (donkihótizmus) alatt […] az elérhetetlen célokért való nagyzoló küzdelmet értik (1926 TolnaiÚjLex. C5721, 8) | fölényes közöny, mely az irodalmi törekvésekben is donkisottizmust lát (1936 Babits Mihály C0696, 363) | minden egyéb csak „idealizmus”, „donkihotizmus”, „ostobaság” (1955 Wessely László ford.–Ehrenburg C4553, 49) | [az adókivetésnek és az újoncozásnak ellenálló megyék] lepecsételték a megyeház ajtaját; mindenki eltűnt, akinek kulcsa volt hozzá; a királyi megbízottat-felhatalmazottat nem várta a megye szélén lovasfogat stb. Donquijotizmus – mondhatnánk joggal, hiszen egy letűnt világ eszközeivel harcoltak (1996 Szabad György CD17).

donquijotizmus főnév 4A
donkisottizmus 4A
elérhetetlen cél(ok)ért folytatott kilátástalan v. hiábavaló, értelmetlen(, nevetséges) küzdelem, szélmalomharc
mi lehet oka az  [ti. Moore tábornok] veſzteglésének? Miért kell neki Murray Generálkvártélymesterét […] a’ Svéd partoktól Angliába viſſzaküldeni? Vallyon nem Donquixottismusok e ezek?
(1808 Hazai és Külföldi Tudósítások)
Don Quijoteizmus (donkihótizmus) alatt […] az elérhetetlen célokért való nagyzoló küzdelmet értik
(1926 TolnaiÚjLex.)
fölényes közöny, mely az irodalmi törekvésekben is donkisottizmust lát
(1936 Babits Mihály)
minden egyéb csak „idealizmus”, „donkihotizmus”, „ostobaság”
(1955 Wessely László ford.Ehrenburg)
[az adókivetésnek és az újoncozásnak ellenálló megyék] lepecsételték a megyeház ajtaját; mindenki eltűnt, akinek kulcsa volt hozzá; a királyi megbízottat-felhatalmazottat nem várta a megye szélén lovasfogat stb.és a többi Donquijotizmus – mondhatnánk joggal, hiszen egy letűnt világ eszközeivel harcoltak
(1996 Szabad György)

Beállítások