doyen fn 4B1 (gyakr. birtokszóként)

’vmely társaság, szakma stb. (legidősebb,) legtekintélyesebb tagja, ill. vmely társaság korelnöke’ ❖ Gida két évig mint doyen elnökölt az intézeti önképzőkör ülésein (1893 Herczeg Ferenc 9241020, 94) | A kiállítás két illusztris doyen-je: Rippl-Rónai és Vaszary ezúttal nem hozott újat (1924 Marsovszky Miklós CD10) | Réthly Antal professzor, a magyar meteorológusok doyene (sorainak írásakor 93 éves, a Meteorológiai Intézet nyug. igazgatója) (1973 Martos András CD52) | a magyar ejtőernyősök doyenje még 1938-ban kezdte az ejtőernyőzést (2000 Magyar Hírlap CD09).

a. (Pol) ’vmely diplomáciai testületnek annak képviseletét is ellátó (rangidős) tagja’ ❖ mint a diplomáciai testület doyenje ő [ti. Hatzfeld porosz diplomata] vezette az európai hatalmaknak a Dulcigno-kérdésben és a görög határrendezés tárgyában a portával folytatott tanácskozásait (1894 PallasLex. CD02) | Hao De-cin, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, a budapesti diplomáciai testület doyenje (1958 Népszabadság aug. 10. C1499, 11) | az országok többségében – így Magyarországon is –, a diplomáciai kar doyenjének a pápai nunciust ismerik el (1996 Magyar Hírlap CD09).

b. ’〈szakma, szervezet stb.〉 legrégebbi, legkorábban létrejött tagja, cége’ ❖ A természetvédelmi egyezmények doyenje [, a ramsari egyezmény] jövőre lesz 25 éves (1995 Természet Világa ford. CD50) | [a Nationale Niederlanden holland biztosítótársaság] ma is egyik legerősebb versenytársa a hazai biztosítási szakma piacvezető doyenjének, az ÁB-Aegonnak (2000 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉKsz.; IdSz.

doyen főnév 4B1 (gyakr. birtokszóként)
vmely társaság, szakma stb. (legidősebb,) legtekintélyesebb tagja, ill. vmely társaság korelnöke
Gida két évig mint doyen elnökölt az intézeti önképzőkör ülésein
(1893 Herczeg Ferenc)
A kiállítás két illusztris doyen-je: Rippl-Rónai és Vaszary ezúttal nem hozott újat
(1924 Marsovszky Miklós)
Réthly Antal professzor, a magyar meteorológusok doyene (sorainak írásakor 93 éves, a Meteorológiai Intézet nyug.nyugalmazott igazgatója)
(1973 Martos András)
a magyar ejtőernyősök doyenje még 1938-ban kezdte az ejtőernyőzést
(2000 Magyar Hírlap)
a. (Pol)
vmely diplomáciai testületnek annak képviseletét is ellátó (rangidős) tagja
mint a diplomáciai testület doyenje ő [ti. Hatzfeld porosz diplomata] vezette az európai hatalmaknak a Dulcigno-kérdésben és a görög határrendezés tárgyában a portával folytatott tanácskozásait
(1894 PallasLex.)
Hao De-cin, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, a budapesti diplomáciai testület doyenje
(1958 Népszabadság aug. 10.)
az országok többségében – így Magyarországon is –, a diplomáciai kar doyenjének a pápai nunciust ismerik el
(1996 Magyar Hírlap)
b.
〈szakma, szervezet stb.〉 legrégebbi, legkorábban létrejött tagja, cége
A természetvédelmi egyezmények doyenje [, a ramsari egyezmény] jövőre lesz 25 éves
(1995 Természet Világa ford.)
[a Nationale Niederlanden holland biztosítótársaság] ma is egyik legerősebb versenytársa a hazai biztosítási szakma piacvezető doyenjének, az ÁBÁllami Biztosító-Aegonnak
(2000 Magyar Hírlap)
Vö. ÉKsz.; IdSz.

Beállítások