bűnözés fn 4B

1. ’a bűnözik igével kifejezett cselekvés’ ❖ fiatal, szép és erős, de kiméletes és titoktartó pátereket adjon gyóntatókul [a gazdag özvegyek mellé], hogy testi vágyaikat kielégitsék, mert, ha ezáltal sikerül őket arra bírni, hogy vagyonukat a társaságra hagyják, bűnözés nélkül bujálkodhatnak velök (1873 Toldy István 8482013, 148).

2. (Szoc is) ’bűncselekmények elkövetése, ill. bűnözői magatartás, életmód folytatása mint társadalmi jelenség’ ❖ A bűnözés oly mértékben harapódzott el, hogy Szent István egyébként szintén szigorú törvényei orvoslást nem hozhattak (1928 Hóman Bálint CD42) | Milyen tendenciát mutat a fiatalkorú bűnözés Sopronban? (1970 Körmendi Dénes CD52) | a rendőrség könnyebben harcol a bűnözés ellen, ha a járőr bármely sétálót megmotozhat (1986 Kis János² 2003011, 395) | a szervezett bűnözésről szóló törvény (1999 Országgyűlési Napló CD62).

Sz: bűnözéses, bűnözési.

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

bűnözés főnév 4B
1.
a bűnözik igével kifejezett cselekvés
fiatal, szép és erős, de kiméletes és titoktartó pátereket adjon gyóntatókul [a gazdag özvegyek mellé], hogy testi vágyaikat kielégitsék, mert, ha ezáltal sikerül őket arra bírni, hogy vagyonukat a társaságra hagyják, bűnözés nélkül bujálkodhatnak velök
(1873 Toldy István)
2. (Szoc is)
bűncselekmények elkövetése, ill. bűnözői magatartás, életmód folytatása mint társadalmi jelenség
A bűnözés oly mértékben harapódzott el, hogy Szent István egyébként szintén szigorú törvényei orvoslást nem hozhattak
(1928 Hóman Bálint)
Milyen tendenciát mutat a fiatalkorú bűnözés Sopronban?
(1970 Körmendi Dénes)
a rendőrség könnyebben harcol a bűnözés ellen, ha a járőr bármely sétálót megmotozhat
(1986 Kis János²)
a szervezett bűnözésről szóló törvény
(1999 Országgyűlési Napló)
Sz: bűnözéses, bűnözési
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások