bűnrészesség fn 3B8

(Jog/) ’vmely bűncselekményben (bűnsegédként v. felbujtóként) való közreműködés, ill. ennek jogi megítélése’ ❖ a legfelsőbb itélő szék által nős paráznasági bünrészesség miatt az egymássali öszekeléstől eltiltattak (1834 Kossuth Lajos összes munkái CD32) | a Martinovics-féle összeesküvés alkalmával bűnrészességgel vádoltatott (1893 Magyar írók élete CD27) | A főkapitányság letartóztatta a sikkasztásban való bünrészességért a városi villámos vasuti társaság főkönyvelőjét (1901 Budapesti Hírlap dec. 27. C0056, 5) | amit tőlem kérsz, az bűnsegédi bűnrészesség (1978 Bereményi Géza 9048001, 162).

a. (vál) ’vmely erkölcsileg elítélendő cselekedet v. helytelen, hibás tett elkövetésében való közreműködés (annak hallgatólagos támogatása által)’ ❖ A’ Constitutionel [című lap] azt állitja, hogy az angol kormány bűnrészessége is be van bizonyitva ügynökeinek zavargásainál (1844 Pesti Hírlap CD61) | a „mi közöm hozzá, nem az én gyermekem” elv lassanként egy új fogalom kialakulására vezet, s ezt legtalálóbban úgy nevezhetnénk, hogy társadalmi bűnrészesség (1964 Népszabadság jún. 3. C1501, 5) | a rabszolga-kereskedelemben bűnrészességet vállaló afrikai uralkodók felelőssége (1992 Kukovecz György CD17).

bűnrészesség főnév 3B8
(Jog/)
vmely bűncselekményben (bűnsegédként v. felbujtóként) való közreműködés, ill. ennek jogi megítélése
a legfelsőbb itélő szék által nős paráznasági bünrészesség miatt az egymássali öszekeléstől eltiltattak
(1834 Kossuth Lajos összes munkái)
a Martinovics-féle összeesküvés alkalmával bűnrészességgel vádoltatott
(1893 Magyar írók élete)
A főkapitányság letartóztatta a sikkasztásban való bünrészességért a városi villámos vasuti társaság főkönyvelőjét
(1901 Budapesti Hírlap dec. 27.)
amit tőlem kérsz, az bűnsegédi bűnrészesség
(1978 Bereményi Géza)
a. (vál)
vmely erkölcsileg elítélendő cselekedet v. helytelen, hibás tett elkövetésében való közreműködés (annak hallgatólagos támogatása által)
A’ Constitutionel [című lap] azt állitja, hogy az angol kormány bűnrészessége is be van bizonyitva ügynökeinek zavargásainál
(1844 Pesti Hírlap)
a „mi közöm hozzá, nem az én gyermekem” elv lassanként egy új fogalom kialakulására vezet, s ezt legtalálóbban úgy nevezhetnénk, hogy társadalmi bűnrészesség
(1964 Népszabadság jún. 3.)
a rabszolga-kereskedelemben bűnrészességet vállaló afrikai uralkodók felelőssége
(1992 Kukovecz György)

Beállítások