büntetődobás fn 4A (Sp)

’〈bizonyos labdajátékokban, pl. kézi-, kosár- v. vízilabdában:〉 a kijelölt büntetőterületen belül súlyos szabálytalanságot elkövető csapat ellen megítélt, meghatározott távolságból közvetlenül a kapura v. a kosárra irányítható dobás’ ❖ [ha vízilabdában] a szabálysértés a kapuvonaltól számított és megjelölt 3 m. 65 cm.-es vonalon belül történik, úgy a vétkes csapat terhére négyméteres büntetődobás ítélhető, amelyből közvetlenül gól érhető el (1930 TolnaiÚjLex. C5735, 119) | [a büntetés] a sportban is ismeretes. Legegyszerűbb és egyben leggyakoribb formájában a játékszabályok megsértőinek különféle büntetéseként találkozhatunk vele (büntetődobások, kiállítások) (1983 Bíróné Nagy Edit 1018004, 243).

a. ’ilyen dobás (el)végzése’ ❖ Roermondban sem ment a büntetődobás, a Fradi hat hétmétereséből mindössze egyet értékesített (1995 Magyar Hírlap CD09) | [a mérkőzésen] 39-szer kísérletezhettek a kosarasok büntetődobással (2000 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz. büntető; ÉKsz.

büntetődobás főnév 4A (Sp)
〈bizonyos labdajátékokban, pl. kézi-, kosár- v. vízilabdában:〉 a kijelölt büntetőterületen belül súlyos szabálytalanságot elkövető csapat ellen megítélt, meghatározott távolságból közvetlenül a kapura v. a kosárra irányítható dobás
[ha vízilabdában] a szabálysértés a kapuvonaltól számított és megjelölt 3 m.méter 65 cm.centiméter-es vonalon belül történik, úgy a vétkes csapat terhére négyméteres büntetődobás ítélhető, amelyből közvetlenül gól érhető el
(1930 TolnaiÚjLex.)
[a büntetés] a sportban is ismeretes. Legegyszerűbb és egyben leggyakoribb formájában a játékszabályok megsértőinek különféle büntetéseként találkozhatunk vele (büntetődobások, kiállítások)
(1983 Bíróné Nagy Edit)
a.
ilyen dobás (el)végzése
Roermondban sem ment a büntetődobás, a Fradi hat hétmétereséből mindössze egyet értékesített
(1995 Magyar Hírlap)
[a mérkőzésen] 39-szer kísérletezhettek a kosarasok büntetődobással
(2000 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz. büntető; ÉKsz.

Beállítások