csér fn 4B7 (Áll)

’kis vagy közepes termetű, karcsú, ált. fehér v. szürkés színű, keskeny és hosszú szárnyú, hosszú és hegyes csőrű, könnyed és elegáns röptű, főként hallal táplálkozó vízimadár, kül. a Magyarországon is gyakori, ún. küszvágó csér fajba (Sterna hirundo) tartozó madár’ ❖ Az európai halász-madárral, csérrel (Sterna hirundo, See Schwalbe) (1829 Pák Dienes 8346010, 177) | Nálunk telepesen fészkelők a vetési varju […] a danka vagy kaczagó sirály (Larus ridibundus), a szerkők (Hydrochelidon), a gólyatöcs (Himantopus), a csérek (Sterna) (1898 Chernel István CD34) | A halfarkasok nevüket onnét kapták, hogy zsákmányukat, többnyire halakat, a sirályoktól és csérektől szedik el. Addig üldözik, zaklatják őket, míg azok elejtik a fogott halat (1993 A magyarság kézikönyve CD06).

a. (egysz-ban, rendsz. kötött szókapcsolat részeként fajnévben) ’〈az ilyen vízimadarak fajai alkotta nem elnevezéseként〉’ ❖ vízi csér (Sterna hirundo) (1887 Az Osztrák–Magyar Monarchia ford. CD21) | 9. Nem. Csér. Sterna L. (1899 Chernel István CD34) | Kenti csér Sterna sandvicensis (1995 Magyarország állatvilága CD14).

Ö: halász~, széki~.

Vö. ÉrtSz.; TESz. csér¹; ÉKsz.

csér főnév 4B7 (Áll)
kis vagy közepes termetű, karcsú, ált. fehér v. szürkés színű, keskeny és hosszú szárnyú, hosszú és hegyes csőrű, könnyed és elegáns röptű, főként hallal táplálkozó vízimadár, kül. a Magyarországon is gyakori, ún. küszvágó csér fajba (Sterna hirundo) tartozó madár
Az európai halász-madárral, csérrel (Sterna hirundo, See Schwalbe)
(1829 Pák Dienes)
Nálunk telepesen fészkelők a vetési varju […] a danka vagy kaczagó sirály (Larus ridibundus), a szerkők (Hydrochelidon), a gólyatöcs (Himantopus), a csérek (Sterna)
(1898 Chernel István)
A halfarkasok nevüket onnét kapták, hogy zsákmányukat, többnyire halakat, a sirályoktól és csérektől szedik el. Addig üldözik, zaklatják őket, míg azok elejtik a fogott halat
(1993 A magyarság kézikönyve)
a. (egysz-ban, rendsz. kötött szókapcsolat részeként fajnévben)
〈az ilyen vízimadarak fajai alkotta nem elnevezéseként〉
vízi csér (Sterna hirundo)
(1887 Az Osztrák–Magyar Monarchia ford.)
9. Nem. Csér. Sterna L.Linnaeus
(1899 Chernel István)
Kenti csér Sterna sandvicensis
(1995 Magyarország állatvilága)
Vö. ÉrtSz.; TESz. csér¹; ÉKsz.

Beállítások