csicskás fn 4A

1. (kissé rég, Kat) ’tisztiszolga’ ❖ Egy népszerű nóta: „Elmennék a babám mellé csicskásnak” tette újabban közhasználatúvá a’tisztiszolga’ jelentésű csicskás szót (1943 Juhász Jenő C5884, 318) | Az őrnagy csicskása futva érkezett a sapkával, szemüveggel (1956 Gergely Mihály 2005073, 701) | [Montgomery tábornagy] megkövetelte, hogy a csicskása mindennap tökéletes angol reggelit szolgáljon fel (1997 Magyar Hírlap CD09).

2. (biz, átv is) ’〈börtönben, es. nevelőintézetben:〉 társa(i) kiszolgálására kényszerített személy, kül. férfi’ ❖ [az intézetben] mindig megvolt a testőrségem, a legerősebbekből, meg volt egy sor csicskásom is, a kicsikből, akikkel ugyanúgy mindent elvégeztettem magam körül, ugyanúgy mindenüket elvettem – szóval amit elejibe én kaptam a nagyoktól, azt nagyon hamar vissza tudtam adni az utánam következőknek! (1989 Fel a kezekkel! 1024022, 147) | nemcsak a bűnözők lelkivilága ijesztő, hanem a fegyház társadalmának hierarchiája is, melyben az erős fizikumú cellatárs „csicskásává” zülleszti a gyengébbet, a meghunyászkodót, akinek testével-lelkével korlátlan úrként rendelkezik (1996 Új Könyvek CD29) | meddig lesz a rendőrség a biztosító(k) csicskása, mint a boldogult Állami Biztosító idején (1997 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz.; TESz.; ÉKsz.; ÉKsz.² csicskás¹, csicskás².

csicskás főnév 4A
1. (kissé rég, Kat)
Egy népszerű nóta: „Elmennék a babám mellé csicskásnak” tette újabban közhasználatúvá a’tisztiszolga’ jelentésű csicskás szót
(1943 Juhász Jenő)
Az őrnagy csicskása futva érkezett a sapkával, szemüveggel
(1956 Gergely Mihály)
[Montgomery tábornagy] megkövetelte, hogy a csicskása mindennap tökéletes angol reggelit szolgáljon fel
(1997 Magyar Hírlap)
2. (biz, átv is)
〈börtönben, es. nevelőintézetben:〉 társa(i) kiszolgálására kényszerített személy, kül. férfi
[az intézetben] mindig megvolt a testőrségem, a legerősebbekből, meg volt egy sor csicskásom is, a kicsikből, akikkel ugyanúgy mindent elvégeztettem magam körül, ugyanúgy mindenüket elvettem – szóval amit elejibe én kaptam a nagyoktól, azt nagyon hamar vissza tudtam adni az utánam következőknek!
(1989 Fel a kezekkel!)
nemcsak a bűnözők lelkivilága ijesztő, hanem a fegyház társadalmának hierarchiája is, melyben az erős fizikumú cellatárs „csicskásává” zülleszti a gyengébbet, a meghunyászkodót, akinek testével-lelkével korlátlan úrként rendelkezik
(1996 Új Könyvek)
meddig lesz a rendőrség a biztosító(k) csicskása, mint a boldogult Állami Biztosító idején
(1997 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz.; TESz.; ÉKsz.; ÉKsz.² csicskás¹, csicskás²

Beállítások