dádá msz és fn (gyerm v. tréf)

I. msz 0

’〈kisgyermek fegyelmezésére, rendsz. a verést utánzó kézmozdulattal kísérve:〉(meg)állj! kikapsz!’ ❖ dá dá: mikor vernek vlkit (1874 Magyar Nyelvőr C5941, 475) | dá-dá (gyermeknyelvi szó). Jelentése: ’Megverjük! Majd adunk annak a rossz gyereknek! […]’ (1927 Magyar Nyelv C5868, 473) | a gyermek- és dajkanyelvi szavak között […] van akaratkifejező (dádá, hamm, tente, csicsí), a kommunikációs kapcsolat lezárását jelölő (pápá) és hangutánzó mondatszó (cini-cini, tütü, nénó) (1998 Kugler Nóra C6049, 340).

II. fn 21A

’ütés, verés’ ❖ ejnye, te kis komisz… hát add ide a papának, hadd mutassa meg… ejnye, mindjárt dádát ütök a kezedre… (1916 Az Újság febr. 27. C5286, 8) | ha a kormány tagjainak felelősségre vonása kimerül az „ejnyebejnye” vagy a „lesz ám dádá” kategóriájába tartozó szankciókban, akkor voltaképp mit is jelent itt és most, hogy valaki felelős valamiért? (1996 Magyar Hírlap CD09) | Na, még egy falatot! – könyörög a család valamennyi tagja [a válogatós gyereknek] és vérmérséklettől függően jutalmat vagy dádát ígérgetnek (1997 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz.; TESz.; ÉKsz.

dádá mondatszó és főnév (gyerm v. tréf)
I. mondatszó 0
〈kisgyermek fegyelmezésére, rendsz. a verést utánzó kézmozdulattal kísérve:〉 (meg)állj! kikapsz!
dá dá: mikor vernek vlkit
(1874 Magyar Nyelvőr)
dá-dá (gyermeknyelvi szó). Jelentése: ’Megverjük! Majd adunk annak a rossz gyereknek! […]
(1927 Magyar Nyelv)
a gyermek- és dajkanyelvi szavak között […] van akaratkifejező (dádá, hamm, tente, csicsí), a kommunikációs kapcsolat lezárását jelölő (pápá) és hangutánzó mondatszó (cini-cini, tütü, nénó)
(1998 Kugler Nóra)
II. főnév 21A
ütés, verés
ejnye, te kis komisz… hát add ide a papának, hadd mutassa meg… ejnye, mindjárt dádát ütök a kezedre…
(1916 Az Újság febr. 27.)
ha a kormány tagjainak felelősségre vonása kimerül az „ejnyebejnye” vagy a „lesz ám dádá” kategóriájába tartozó szankciókban, akkor voltaképp mit is jelent itt és most, hogy valaki felelős valamiért?
(1996 Magyar Hírlap)
Na, még egy falatot! – könyörög a család valamennyi tagja [a válogatós gyereknek] és vérmérséklettől függően jutalmat vagy dádát ígérgetnek
(1997 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz.; TESz.; ÉKsz.

Beállítások