dehumanizál ts ige 1a (vál)

1. ’emberi vonatkozásoktól, viszonyoktól, az emberrel való kapcsolatától megfoszt vmit’ ❖ az utóbbi időkben divatossá vált szavalókaroknak például valósággal lényegükből folyik, hogy az előadott szöveget, az élőbeszédtől messzire eltávolítva, inkább valami zeneszerű szólamrendszernek tekintsék, mintegy „dehumanizálják” (1937 Szegő Endre CD10) | Az ember dehumanizálta a történelmet (1989 Poszler György 2025070, 140) | A természet váratlan erővel veszi birtokba azt a teret, amelyet dehumanizáltak a humánlények (2000 Magyar Hírlap CD09).

2. (tárgy n. is) ’emberi mivoltából kivetkőztet, ill. az emberhez méltó bánásmód alól kivon vkit’ ❖ az információs társadalom, amely felé haladunk, […] dehumanizál (1996 Magyar Hírlap CD09) | Manapság a betegeket, bármily paradox is, éppen a tudomány, a gyógyítás dehumanizálja. Avval, hogy megfosztja őket az emberi méltóságuktól (1997 Magyar Hírlap CD09) | [a becsületes ember ebben] a „választókat” dehumanizáló demokráciában, […] könnyen válhat prédaállattá (1999 Magyar Hírlap CD09).

dehumanizál tárgyas ige 1a (vál)
1.
emberi vonatkozásoktól, viszonyoktól, az emberrel való kapcsolatától megfoszt vmit
az utóbbi időkben divatossá vált szavalókaroknak például valósággal lényegükből folyik, hogy az előadott szöveget, az élőbeszédtől messzire eltávolítva, inkább valami zeneszerű szólamrendszernek tekintsék, mintegy „dehumanizálják”
(1937 Szegő Endre)
Az ember dehumanizálta a történelmet
(1989 Poszler György)
A természet váratlan erővel veszi birtokba azt a teret, amelyet dehumanizáltak a humánlények
(2000 Magyar Hírlap)
2. (tárgy n. is)
emberi mivoltából kivetkőztet, ill. az emberhez méltó bánásmód alól kivon vkit
az információs társadalom, amely felé haladunk, […] dehumanizál
(1996 Magyar Hírlap)
Manapság a betegeket, bármily paradox is, éppen a tudomány, a gyógyítás dehumanizálja. Avval, hogy megfosztja őket az emberi méltóságuktól
(1997 Magyar Hírlap)
[a becsületes ember ebben] a „választókat” dehumanizáló demokráciában, […] könnyen válhat prédaállattá
(1999 Magyar Hírlap)

Beállítások