dialízis fn 4B

1. (Kém) ’oldatban levő, különböző molekulanagyságú anyagok elválasztása félig áteresztő hártyán történő átáramoltatással’ ❖ Az átszivárgást felhasználjuk arra, hogy a krisztalloidokat elkülönítsük a kolloidoktól (dializis) (1893 PallasLex. CD02) | [az ún. kolloid és krisztalloid típusú anyagok közti] különbségnek hasznát vesszük a dializis-ban, vagyis némely keverék alkotórészeinek különválasztásában (1912 RévaiNagyLex. C5702, 491) | [a rádium-D és az ólom elválasztására] minden elképzelhető módszert (vagy húszat) végigpróbáltak, […] beleértve a diffúziót és a dialízist is, de semmi sem sikerült (1998 Palló Gábor CD30).

2. (Orvos) ’művese alkalmazása veseelégtelenség esetén; művesekezelés’ ❖ dialízishez szükséges eszközöket, továbbá két különösen veszélyes csomagot [találtak egy New York-i szeméttelepen] (1987 Kállai László 1074004, 37) | dialízisnél a beteg hashártyáját mint természetes szűrőt használják fel a megszűnt vesefunkció pótlására (1995 Magyar Hírlap CD09) | művese, dializátor (gör.–lat.): olyan orvosi készülék, amellyel az elégtelen veseműködésű betegek véréből az anyagcsere során keletkezett méreganyagok néhány óra alatt eltávolíthatók (dialízis) (2001 MagyarNagyLex. C7362, 417) | [Fredrik] Clinton a nap nagy részében dialízisen volt, 15 óra tájban tért vissza az Artillerigatanra (2009 Torma Péter ford.–Larsson 3321005, 495).

Vö. ÉKsz.; IdSz.

dialízis főnév 4B
1. (Kém)
oldatban levő, különböző molekulanagyságú anyagok elválasztása félig áteresztő hártyán történő átáramoltatással
Az átszivárgást felhasználjuk arra, hogy a krisztalloidokat elkülönítsük a kolloidoktól (dializis)
(1893 PallasLex.)
[az ún. kolloid és krisztalloid típusú anyagok közti] különbségnek hasznát vesszük a dializis-ban, vagyis némely keverék alkotórészeinek különválasztásában
(1912 RévaiNagyLex.)
[a rádium-D és az ólom elválasztására] minden elképzelhető módszert (vagy húszat) végigpróbáltak, […] beleértve a diffúziót és a dialízist is, de semmi sem sikerült
(1998 Palló Gábor)
2. (Orvos)
művese alkalmazása veseelégtelenség esetén; művesekezelés
dialízishez szükséges eszközöket, továbbá két különösen veszélyes csomagot [találtak egy New York-i szeméttelepen]
(1987 Kállai László)
dialízisnél a beteg hashártyáját mint természetes szűrőt használják fel a megszűnt vesefunkció pótlására
(1995 Magyar Hírlap)
művese, dializátor (gör.göröglat.latin): olyan orvosi készülék, amellyel az elégtelen veseműködésű betegek véréből az anyagcsere során keletkezett méreganyagok néhány óra alatt eltávolíthatók (dialízis)
(2001 MagyarNagyLex.)
[Fredrik] Clinton a nap nagy részében dialízisen volt, 15 óra tájban tért vissza az Artillerigatanra
(2009 Torma Péter ford.Larsson)
Vö. ÉKsz.; IdSz.

Beállítások