dögkeselyű fn 1C

(Áll is) ’Eurázsiában, valamint Észak- és Kelet-Afrikában honos, Magyarországon csak kóborlóként előforduló, mindenféle hulladékot és dögöt elfogyasztó kisebb termetű keselyű, amelynek feltűnő jellegzetessége a hosszú, gyenge csőr és csupasz, sárga pofa, ill. e keselyűk faja (Neophron percnopterus)’ ❖ Ha ottan [ti. Kairóban] az ebek, és a’ Dögkeselyűk, a’ dögöket fel nem ennék, a’ lakosoknak meg-kellene fulladni a’ bűdöſség miatt (1799 Fábián József ford.–Raff C1658, 312) | [Az ún. barnanyakú hollók] nagy lármát csapnak a dög körül, követik őket a piszkos dögkeselyük, s számos élősdi kánya (1859 Vasárnapi Újság CD56) | Dögkeselyű (Neophron percnopterus L.) (1901 Herman Ottó CD34) | ahol a felhőtlen keleti égen egyszerre megjelenik a dögkeselyűk fekete fellege, ott alattuk a földön dögnek kell lennie (1995 Jubileumi kommentár CD1206).

a. (egysz-ban) (Áll) ’〈az e fajt magában foglaló nem elnevezéseként〉’ ❖ 70. Nem: Dögkeselyü. Neophron (1899 Chernel István CD34) | Dögkeselyű (Neophron Savign.) (1933 Az állatok világa ford. CD46).

Vö. CzF. dögkesely, saskeselyű; ÉrtSz.; ÉKsz.

dögkeselyű főnév 1C
(Áll is)
Eurázsiában, valamint Észak- és Kelet-Afrikában honos, Magyarországon csak kóborlóként előforduló, mindenféle hulladékot és dögöt elfogyasztó kisebb termetű keselyű, amelynek feltűnő jellegzetessége a hosszú, gyenge csőr és csupasz, sárga pofa, ill. e keselyűk faja (Neophron percnopterus)
Ha ottan [ti. Kairóban] az ebek, és a’ Dögkeselyűk, a’ dögöket fel nem ennék, a’ lakosoknak meg-kellene fulladni a’ bűdöſség miatt
(1799 Fábián József ford.Raff)
[Az ún. barnanyakú hollók] nagy lármát csapnak a dög körül, követik őket a piszkos dögkeselyük, s számos élősdi kánya
(1859 Vasárnapi Újság)
Dögkeselyű (Neophron percnopterus L.Linnaeus)
(1901 Herman Ottó)
ahol a felhőtlen keleti égen egyszerre megjelenik a dögkeselyűk fekete fellege, ott alattuk a földön dögnek kell lennie
(1995 Jubileumi kommentár)
a. (egysz-ban) (Áll)
〈az e fajt magában foglaló nem elnevezéseként〉
70. Nem: Dögkeselyü. Neophron
(1899 Chernel István)
Dögkeselyű (Neophron Savign.Savigny)
(1933 Az állatok világa ford.)
Vö. CzF. dögkesely, saskeselyű; ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások