durumbúza fn 6A

1. (Növ) ’a mérsékelt égöv melegebb vidékein honos tetraploid búza, amelynek hosszúkás, rendsz. csupasz szemtermése alacsony sikértartalmú és igen fehérjedús, ill. e növények faja (Triticum durum)’ ❖ keményszemű vagy durum búza (Tr. [= Triticum] turgidum L.) (1949 Anyag- és áruismeret C5268, 92) | [az Európai Bizottság] szerint Budapestnek további érvekkel kell alátámasztania azt a kérését, hogy Baranyát, Bács-Kiskunt, Békést, Tolnát, Csongrádot, Fejért és Jász-Nagykun-Szolnokot a durumbúza hagyományos termőterületének minősítsék (2000 Magyar Hírlap CD09).

2. ’e növény fehérjékben és keményítőben gazdag szemtermése (mint vetőmag)’ ❖ akár egy-két évig is eltarthatók a száraztészták (különösen vonatkozik ez a tojás nélküli, úgynevezett „durica” – durumbúzából készült – tésztára) (1992 Frank Júlia CD19) | Nem fogjuk magára hagyni a lakosságot, beszerzünk például a tavaszi vetések biztosítására durumbúzát (1998 Országgyűlési Napló CD62).

2a. ’ebből vhol vmely évben betakarított termés’ ❖ hamarosan elkezdődik a tavaszi és a durumbúza betakarítása (1995 Figyelő CD2601) | Az 1997. évi búzára, durumbúzára, árpára és ennek exportjára VI. hó 17-én megjelent a rendelkezés (1997 Országgyűlési Napló CD62).

durumbúza főnév 6A
1. (Növ)
a mérsékelt égöv melegebb vidékein honos tetraploid búza, amelynek hosszúkás, rendsz. csupasz szemtermése alacsony sikértartalmú és igen fehérjedús, ill. e növények faja (Triticum durum)
keményszemű vagy durum búza (Tr. [= Triticum] turgidum L.Linnaeus)
(1949 Anyag- és áruismeret)
[az Európai Bizottság] szerint Budapestnek további érvekkel kell alátámasztania azt a kérését, hogy Baranyát, Bács-Kiskunt, Békést, Tolnát, Csongrádot, Fejért és Jász-Nagykun-Szolnokot a durumbúza hagyományos termőterületének minősítsék
(2000 Magyar Hírlap)
2.
e növény fehérjékben és keményítőben gazdag szemtermése (mint vetőmag)
akár egy-két évig is eltarthatók a száraztészták (különösen vonatkozik ez a tojás nélküli, úgynevezett „durica” – durumbúzából készült – tésztára)
(1992 Frank Júlia)
Nem fogjuk magára hagyni a lakosságot, beszerzünk például a tavaszi vetések biztosítására durumbúzát
(1998 Országgyűlési Napló)
2a.
ebből vhol vmely évben betakarított termés
hamarosan elkezdődik a tavaszi és a durumbúza betakarítása
(1995 Figyelő)
Az 1997. évi búzára, durumbúzára, árpára és ennek exportjára VI. hó 17-én megjelent a rendelkezés
(1997 Országgyűlési Napló)

Beállítások