égőszerelem fn 7B (Növ is)

’Kelet-Ázsiában őshonos, Magyarországon dísznövényként ültetett, akár egy méter magasra is megnövő évelő növény, amelynek kihegyezett, tojásdad levelei vannak, és virágzataiban ötven apró, tűzpiros virág is nyílhat, ill. e növények faja (Lychnis chalcedonica)’ ❖ Honnan származott az égő Szerelemnek szép virága? Nyíló szirma úgy piroslik, Mintha vérbe volna mártva (1853 Tompa Mihály CD01) | Idekint az álmok pillangók, amelyek este nyíló virágok öléből szállnak ki, mécsvirágéból a fehérek, az égő szerelem virágaiból a pirosak, a hajnalicskáéból a kékek és a nenyúljhozzámokból a tarkák (1925 Móra Ferenc 9459026, 77) | égőszerelem Lychnis chalcedonica (1998 Növényneveink C6120, 78).

Vö. ÚMTsz.

égőszerelem főnév 7B (Növ is)
Kelet-Ázsiában őshonos, Magyarországon dísznövényként ültetett, akár egy méter magasra is megnövő évelő növény, amelynek kihegyezett, tojásdad levelei vannak, és virágzataiban ötven apró, tűzpiros virág is nyílhat, ill. e növények faja (Lychnis chalcedonica)
Honnan származott az égő Szerelemnek szép virága? Nyíló szirma úgy piroslik, Mintha vérbe volna mártva
(1853 Tompa Mihály)
Idekint az álmok pillangók, amelyek este nyíló virágok öléből szállnak ki, mécsvirágéból a fehérek, az égő szerelem virágaiból a pirosak, a hajnalicskáéból a kékek és a nenyúljhozzámokból a tarkák
(1925 Móra Ferenc)
égőszerelem Lychnis chalcedonica
(1998 Növényneveink)
Vö. ÚMTsz.

Beállítások