elfancsalodik tn ige 12a (biz)

’〈vkinek az arca〉 kedvetlen, szomorú, fancsali kifejezést ölt’ ❖ [Varsányi] elfancsalodott arccal nézett Zoltayra, Dobó csillapitón szólott: – Nem tudod-e, hogy a halál fia, aki a vár feladását csak említeni meri? (1901 Gárdonyi Géza C1836, 132) | – Nincs ennek a lánynak az égvilágon semmi baja. – De hát akkor miért ilyen sovány, doktornő, kérem? – sopánkodott az anyja. Ijesztően torz és elfancsarodott volt az anyja arca (1961 Népszava márc. 5. C4825, 3).

a. ’elkedvetlenedik, elszomorodik vki, és ez láthatóvá válik az arcán’ ❖ – Beszéljünk másról, Janovics barátom: hát hol lakik? hogy éli világát? Arra az úgy elfancsalodott, hogy ráillett volna reklámképnek a leghatásosabb budai vizre.... Sóhajtott, a fejét csóválta: – Sós levesnél is rosszabb az anyós (1913 Gárdonyi Géza C1850, 142) | [idegenben] az ember néha elfancsalodik, ha eszibe jutnak a szülei (1915 Pesti Hírlap nov. 28. C5663, 9) | Elköszöntem tőle [ti. Mándy Ivántól] – mindig megkapó kézcsókja most szomorúra sikeredett. Én fancsalodtam el (2000 Magyar Hírlap CD09).

Vö. TESz. fancsal; ÉKsz.; ÚMTsz.

elfancsalodik tárgyatlan ige 12a (biz)
〈vkinek az arca〉 kedvetlen, szomorú, fancsali kifejezést ölt
[Varsányi] elfancsalodott arccal nézett Zoltayra, Dobó csillapitón szólott: – Nem tudod-e, hogy a halál fia, aki a vár feladását csak említeni meri?
(1901 Gárdonyi Géza)
– Nincs ennek a lánynak az égvilágon semmi baja. – De hát akkor miért ilyen sovány, doktornő, kérem? – sopánkodott az anyja. Ijesztően torz és elfancsarodott volt az anyja arca
(1961 Népszava márc. 5.)
a.
elkedvetlenedik, elszomorodik vki, és ez láthatóvá válik az arcán
– Beszéljünk másról, Janovics barátom: hát hol lakik? hogy éli világát? Arra az úgy elfancsalodott, hogy ráillett volna reklámképnek a leghatásosabb budai vizre.... Sóhajtott, a fejét csóválta: – Sós levesnél is rosszabb az anyós
(1913 Gárdonyi Géza)
[idegenben] az ember néha elfancsalodik, ha eszibe jutnak a szülei
(1915 Pesti Hírlap nov. 28.)
Elköszöntem tőle [ti. Mándy Ivántól] – mindig megkapó kézcsókja most szomorúra sikeredett. Én fancsalodtam el
(2000 Magyar Hírlap)
Vö. TESz. fancsal; ÉKsz.; ÚMTsz.

Beállítások