érmelléki mn és fn 1B3

I. mn

’〈az Érmellékkel való vmilyen összefüggésnek, kapcsolatnak mint tulajdonságnak a kif-ére〉’ ❖ közölvén ezen levelet T. Hunyadi Sámuel érmelléki senior urammal (1790 Héczei Dániel 7139001, 211).

II. fn

1. ’〈az Érmelléken élő lakosság, ill. az ott élő, onnan származó személy megnevezéseként〉’ ❖ A’ banderiumban az érmellékiek közül épen csak egy vön részt (1841 Pesti Hírlap CD61).

2. ’az Érmelléken termett szőlőből, kül. bakator szőlőfajtákból készült bor’ ❖ nevezetesebbek [ti. borok] a’ Szerednyei, Érmelléki (kivált a Bakator bor), Budai, Somlai és Neszmélyi (1825 Thaisz András C5577, 64) | [Érmellék] szőlőfajai a híres piros bakator, meg az erdei. E kettő adja a híres érmellékit, mely kellemes savanytartalmával, csekély és igen kellemes fanyar utóízével, sajátságos faji zamatjával úgy az országban, mint külföldön is igen sok fogyasztót és kedvelőt hódított magának (1888 Az Osztrák–Magyar Monarchia CD21) | Mindig Derecskéről hozattad a bort. Érmellékit. Csak azt ittuk (1969 Csurka István 9096003, 142).

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

érmelléki melléknév és főnév 1B3
I. melléknév
〈az Érmellékkel való vmilyen összefüggésnek, kapcsolatnak mint tulajdonságnak a kif-ére〉
közölvén ezen levelet T.tekintetes Hunyadi Sámuel érmelléki senior urammal
(1790 Héczei Dániel)
II. főnév
1.
〈az Érmelléken élő lakosság, ill. az ott élő, onnan származó személy megnevezéseként〉
A’ banderiumban az érmellékiek közül épen csak egy vön részt
(1841 Pesti Hírlap)
2.
az Érmelléken termett szőlőből, kül. bakator szőlőfajtákból készült bor
nevezetesebbek [ti. borok] a’ Szerednyei, Érmelléki (kivált a Bakator bor), Budai, Somlai és Neszmélyi
(1825 Thaisz András)
[Érmellék] szőlőfajai a híres piros bakator, meg az erdei. E kettő adja a híres érmellékit, mely kellemes savanytartalmával, csekély és igen kellemes fanyar utóízével, sajátságos faji zamatjával úgy az országban, mint külföldön is igen sok fogyasztót és kedvelőt hódított magának
(1888 Az Osztrák–Magyar Monarchia)
Mindig Derecskéről hozattad a bort. Érmellékit. Csak azt ittuk
(1969 Csurka István)
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások