ezüstfácán fn 4A9 (Áll)

’Délkelet-Ázsiában honos, viszonylag nagy testű, 60–70 centiméteres farokhosszúságú, kárminpiros lábú fácán, amelynek hímje felül ezüstfehér, alul kékesfekete színezetű, ill. e madarak faja (Lophura nycthemera)’ ❖ 4. Faj. Ezüst Fáczán Ph. [= Phasianus] Nycthemerus (1799 Főldi János C6339, 187) | A kertbe, hogy ezüst fáczányokat is tartok, kérlek, emlitsd, az itt ritkaság, annyival inkáb, hogy itt szaporodnak is (1816 Cserey Farkas² C2567, 457) | Nem tudjuk, hogy mikor kerültek Európába az első élő ezüstfácánok, de feltehetjük, hogy az semmi szín alatt se történt a XVII. század előtt (1933 Az állatok világa ford. CD46) | A pávákhoz hasonlóan a különféle díszfácánok is megérdemelt népszerűségnek örvendenek. Különösen sokan tartanak arany- (Chrysolophus pictus), gyémánt- (Chrysolophus amherstiae) és ezüstfácánokat (Cennaeus nycthemerus) (1995 Magyarország állatvilága CD14).

Vö. CzF.; ÉKsz.

ezüstfácán főnév 4A9 (Áll)
Délkelet-Ázsiában honos, viszonylag nagy testű, 60–70 centiméteres farokhosszúságú, kárminpiros lábú fácán, amelynek hímje felül ezüstfehér, alul kékesfekete színezetű, ill. e madarak faja (Lophura nycthemera)
4. Faj. Ezüst Fáczán Ph. [= Phasianus] Nycthemerus
(1799 Főldi János)
A kertbe, hogy ezüst fáczányokat is tartok, kérlek, emlitsd, az itt ritkaság, annyival inkáb, hogy itt szaporodnak is
(1816 Cserey Farkas²)
Nem tudjuk, hogy mikor kerültek Európába az első élő ezüstfácánok, de feltehetjük, hogy az semmi szín alatt se történt a XVII. század előtt
(1933 Az állatok világa ford.)
A pávákhoz hasonlóan a különféle díszfácánok is megérdemelt népszerűségnek örvendenek. Különösen sokan tartanak arany- (Chrysolophus pictus), gyémánt- (Chrysolophus amherstiae) és ezüstfácánokat (Cennaeus nycthemerus)
(1995 Magyarország állatvilága)
Vö. CzF.; ÉKsz.

Beállítások