fejront (3A1) l. fájront

fájront fn 3A1 (biz)fajerám (rég) , fájeramt (kissé rég) , fajerant (kissé rég) , fájramt, fajront, fejront

(nyj is) ’kül. a napi munka- v. nyitvatartási idő lejárta, vége, ill. a munkavégzés (vmely szakaszának) befejezése (utáni pihenőidő, szabadidő, szünet v. pihenés)’ ❖ Reggel hat órakor munkába áll, délben egy órai pihenő, azután ujra dolgozik hat óráig. […] Fajerám után vállalhat magának más munkát is (1895 Borsszem Jankó nov. 3. C5014, 5) | betoppant, már kászolódtak a kőmivesek, a déli „fejront” kezdődött (1912 Pesti Hírlap dec. 22. C5660, 34) | A fogadó falai közé nem ért el a főkapitány hatalma, itt nem volt záróra („fájeramt”, mint Pesten mondogatták), itt nem zörögtek reggel, hogy már ideje volna felkelni, itt nem oltották el a lámpákat azon cím alatt, hogy aludni is kéne már. Az „Arany Sas”-ban úgy élt mindenki, mint otthon… (1931 Krúdy Gyula CD54) | – Hát hánykor van fejramt [a gyárban]? – Itt? Itt soha uram! Ez a pokol éjjel-nappal megy (1936 Hollós Korvin Lajos CD10) | [a havi 250 munkaóra] a bontásban a napi hat órai kezdést és a délután öt órakor csengetett fájrontot jelenti (1973 László-Bencsik Sándor 9383003, 289) | Sokat dolgoztam, és közben sokat is szívtam. Halász körtepálinkája már régen elfogyott – előbb, mintsem a tulajdonosa kimúlt volna –, de nem volt semmi gond, mert a napi borravaló bőven elegendő volt arra, hogy fájront idejére megfelelően részeg legyek (1989 Bólya Péter 1023008, 158) | Az északi iparvidéken tájnyelvi szinten élnek olyan szavak mint sichta, sikta (műszak), abléz (váltás), porátka (szabadnap), hald, haldány (meddőhányó), troszka (kohósalak), martin (acélolvasztó), fajront (műszak vége), magazin (élelemtár) (2000 Magyar néprajz CD47) | A parlamentben a koalíciós oldal még a nyári fájront előtt 37 foltot készül varrni az új sporttörvényre (2001 Magyar Hírlap CD09).

a. (msz-szerűen is) ’〈annak kif-ére, hogy vége a munka- v. nyitvatartási időnek, befejeződik a munka〉’ ❖ a munkások megtörlik homlokukat s leteszik a furót, vésőt, kalapácsot; lassanként kiürűl minden. Az egyes pavillonok szögletében berendezett irodák is fájramtot mondanak (1885 Vasárnapi Újság C7399, 292) | Egyszer aztán – a napba már beleharapott a tarajos hegycsúcs – int a kerülő – fajerant! – gyerünk a tanyába! (1944 Veres Péter C4411, 158) | azt is megtanulom, hogy milyen a havas Budafoki útról becsapódó szél illata, amikor Bandika, a kifutó tízóraiért megy, s micsoda fellélegzés, amikor megérkezik a parizerekkel, szalonnákkal és zsemlékkel, és Márton főnök elkiáltja: „Tízórai, fájront!” (1994 Szántó Piroska 1166002, 33) | [Lojzi doktorról] azt azért el se tudtuk volna képzelni – mivel sem a feketézők, sem a malmosok vagy az egyéb árdrágítónak mondottak csoportjába nem tartozhatott a fajtájának –, hogy egyszer csak fekete autóval jöjjenek érte, és úgy vigyék el, hogy nem tud odaszólni még egy viszontlátást se, vagy hogy fájront, a rendelésnek vége! (2003 Závada Pál 3146003, 1109) | – A [kőműves]mestereket borral itatják, nekünk meg idelökik a vizet. Tudjátok, kit fognak ezek a felkapaszkodottak megalázni?! Délig maradok, aztán fájront... (2006 Szabad Föld aug. 25. C8392, 6).

b. (msz-szerűen is) ’〈annak kif-ére, hogy befejeződik, nem tart tovább vmi, vége van vminek〉’ ❖ [az ismeretlen férfi] a teljes czimű közönségnek azt mondá, hogy takarodjék haza, mert már bealkonyodott és igy „féjeramt” van! A látványos előadásnak vége (1857 Délibáb C1405, 43) | A vizi uton való nagy felszállitásnak is nemsokára vége szakad. […] Mohácstól Budapestig még körülbelül 30 slepper [= vontatóhajó] uszik, amely e hét folyamán felérkezik Budapestre; aztán „fajramt!” (1904 Pesti Hírlap szept. 29. C5652, 14) | most már annyit volt okos. Nem akarná végre abbahagyni, fájrontot csinálni? Este a nap is lenyugszik, a madarak elpihennek a szántóvető leteszi a kaszát – nem tenné le maga is ezt a szörnyű nagy eszét? (1966 Karinthy Ferenc 9308004, 330) | azt hiszik, év vége van, fájront, felöntöttem a garatra valamely vadkerti borhamisítónál (1997 Magyar Hírlap CD09) | a szívéhez kapott, összeesett, meghalt, fájront (2007 Népszabadság jan. 10. C7855, 6).

Vö. ÉrtSz.; TESz.; ÉKsz.; ÚMTsz.; IdSz. 1994 fájront · fájramt; IdSz. 2002 fájront · fájrant.

fejront lásd fájront
fájront főnév 3A1 (biz)
fajerám 3A1 (rég)
fájeramt 3A1 (kissé rég)
fajerant 3A1 (kissé rég)
fájramt 3A1
fajront 3A1
fejront 3A1
(nyj is)
kül. a napi munka- v. nyitvatartási idő lejárta, vége, ill. a munkavégzés (vmely szakaszának) befejezése (utáni pihenőidő, szabadidő, szünet v. pihenés)
Reggel hat órakor munkába áll, délben egy órai pihenő, azután ujra dolgozik hat óráig. […] Fajerám után vállalhat magának más munkát is
(1895 Borsszem Jankó nov. 3.)
betoppant, már kászolódtak a kőmivesek, a déli „fejront” kezdődött
(1912 Pesti Hírlap dec. 22.)
A fogadó falai közé nem ért el a főkapitány hatalma, itt nem volt záróra („fájeramt”, mint Pesten mondogatták), itt nem zörögtek reggel, hogy már ideje volna felkelni, itt nem oltották el a lámpákat azon cím alatt, hogy aludni is kéne már. Az „Arany Sas”-ban úgy élt mindenki, mint otthon…
(1931 Krúdy Gyula)
– Hát hánykor van fejramt [a gyárban]? – Itt? Itt soha uram! Ez a pokol éjjel-nappal megy
(1936 Hollós Korvin Lajos)
[a havi 250 munkaóra] a bontásban a napi hat órai kezdést és a délután öt órakor csengetett fájrontot jelenti
(1973 László-Bencsik Sándor)
Sokat dolgoztam, és közben sokat is szívtam. Halász körtepálinkája már régen elfogyott – előbb, mintsem a tulajdonosa kimúlt volna –, de nem volt semmi gond, mert a napi borravaló bőven elegendő volt arra, hogy fájront idejére megfelelően részeg legyek
(1989 Bólya Péter)
Az északi iparvidéken tájnyelvi szinten élnek olyan szavak mint sichta, sikta (műszak), abléz (váltás), porátka (szabadnap), hald, haldány (meddőhányó), troszka (kohósalak), martin (acélolvasztó), fajront (műszak vége), magazin (élelemtár)
(2000 Magyar néprajz)
A parlamentben a koalíciós oldal még a nyári fájront előtt 37 foltot készül varrni az új sporttörvényre
(2001 Magyar Hírlap)
a. (msz-szerűen is)
〈annak kif-ére, hogy vége a munka- v. nyitvatartási időnek, befejeződik a munka〉
a munkások megtörlik homlokukat s leteszik a furót, vésőt, kalapácsot; lassanként kiürűl minden. Az egyes pavillonok szögletében berendezett irodák is fájramtot mondanak
(1885 Vasárnapi Újság)
Egyszer aztán – a napba már beleharapott a tarajos hegycsúcs – int a kerülő – fajerant! – gyerünk a tanyába!
(1944 Veres Péter)
azt is megtanulom, hogy milyen a havas Budafoki útról becsapódó szél illata, amikor Bandika, a kifutó tízóraiért megy, s micsoda fellélegzés, amikor megérkezik a parizerekkel, szalonnákkal és zsemlékkel, és Márton főnök elkiáltja: „Tízórai, fájront!”
(1994 Szántó Piroska)
[Lojzi doktorról] azt azért el se tudtuk volna képzelni – mivel sem a feketézők, sem a malmosok vagy az egyéb árdrágítónak mondottak csoportjába nem tartozhatott a fajtájának –, hogy egyszer csak fekete autóval jöjjenek érte, és úgy vigyék el, hogy nem tud odaszólni még egy viszontlátást se, vagy hogy fájront, a rendelésnek vége!
(2003 Závada Pál)
– A [kőműves]mestereket borral itatják, nekünk meg idelökik a vizet. Tudjátok, kit fognak ezek a felkapaszkodottak megalázni?! Délig maradok, aztán fájront...
(2006 Szabad Föld aug. 25.)
b. (msz-szerűen is)
〈annak kif-ére, hogy befejeződik, nem tart tovább vmi, vége van vminek〉
[az ismeretlen férfi] a teljes czimű közönségnek azt mondá, hogy takarodjék haza, mert már bealkonyodott és igy „féjeramt” van! A látványos előadásnak vége
(1857 Délibáb)
A vizi uton való nagy felszállitásnak is nemsokára vége szakad. […] Mohácstól Budapestig még körülbelül 30 slepper [= vontatóhajó] uszik, amely e hét folyamán felérkezik Budapestre; aztán „fajramt!”
(1904 Pesti Hírlap szept. 29.)
most már annyit volt okos. Nem akarná végre abbahagyni, fájrontot csinálni? Este a nap is lenyugszik, a madarak elpihennek a szántóvető leteszi a kaszát – nem tenné le maga is ezt a szörnyű nagy eszét?
(1966 Karinthy Ferenc)
azt hiszik, év vége van, fájront, felöntöttem a garatra valamely vadkerti borhamisítónál
(1997 Magyar Hírlap)
a szívéhez kapott, összeesett, meghalt, fájront
(2007 Népszabadság jan. 10.)
Vö. ÉrtSz.; TESz.; ÉKsz.; ÚMTsz.; IdSz. 1994 fájront · fájramt; IdSz. 2002 fájront · fájrant

Beállítások