gabonafutrinka fn 6A (Áll)

’lárva korában a fiatal gabonanövényt fogyasztva a vetésben nagy károkat okozó, 12–17 milliméter hosszúságú (barnás)fekete, tompa fényű, zömök testű, a futóbogarak családjába tartozó bogár, ill. e bogarak faja (Zabrus tenebrioides)’ ❖ Gabona-futrinka. (Zabrus gibbus.) (1887 Nemzet jún. 15. C0386, [3]) | [a vetési varjú] tömegesen fogdossa a gabonafutrinkát, a mezei és fekete tücsköt, a sáskát és számos más kártevő rovart (1933 Az állatok világa ford. CD46) | gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides) (1989 Élet és Tudomány C5797, 840) | Az eredetileg gazdasági szempontból közömbös fajok, alkalmazkodva a némileg megváltozott abiotikus és biotikus életfeltételekhez, egyaránt megtalálhatók ugyanazon a gabonatermő területen. Ilyenek a száraz és meleg éghajlatot kedvelő tücskök, a marokkói sáska, a gabonapoloskák, a sároshátú bogár, a gabonafutrinka (2000 Természet Világa CD50).

Vö. ÉKsz.

gabonafutrinka főnév 6A (Áll)
lárva korában a fiatal gabonanövényt fogyasztva a vetésben nagy károkat okozó, 12–17 milliméter hosszúságú (barnás)fekete, tompa fényű, zömök testű, a futóbogarak családjába tartozó bogár, ill. e bogarak faja (Zabrus tenebrioides)
Gabona-futrinka. (Zabrus gibbus.)
(1887 Nemzet jún. 15.)
[a vetési varjú] tömegesen fogdossa a gabonafutrinkát, a mezei és fekete tücsköt, a sáskát és számos más kártevő rovart
(1933 Az állatok világa ford.)
gabonafutrinka (Zabrus tenebrioides)
(1989 Élet és Tudomány)
Az eredetileg gazdasági szempontból közömbös fajok, alkalmazkodva a némileg megváltozott abiotikus és biotikus életfeltételekhez, egyaránt megtalálhatók ugyanazon a gabonatermő területen. Ilyenek a száraz és meleg éghajlatot kedvelő tücskök, a marokkói sáska, a gabonapoloskák, a sároshátú bogár, a gabonafutrinka
(2000 Természet Világa)
Vö. ÉKsz.

Beállítások