🚧 Figyelem! A szócikk főszerkesztés alatt áll.

gabonarozsda fn 6A

1. (Gomba is) ’gabonát károsító rozsdagomba, kül. a Puccinia graminis fajba tartozó, teljes fejlődésmenetű, ún. gazdacserés rozsdagomba, amely a feketerozsda nevű gabonabetegséget okozza, ill. e gombák faja (Puccinia graminis)’ ❖ [ha] a Berberis cserje a gabonaföldekről kiirtatik, akkor a gabona-rozsda fejlődése korlátoltatik (1870 Klein Gyula C7894, 245) | [a többalakú fajok] egyes fejlődési alakjai, míg összetartozandóságukat nem ismerték fel, külön-külön fajok gyanánt szerepeltek, például a gabonarozsda, Puccinia graminis és a sóskafán élő Aecidium berberidis (1926 TolnaiÚjLex. C5721, 257) | [a búzatáblából kiérve] vörhenyes-sárga, rozsdás bevonat borítja egész ruhámait, mintha csak befestették volna. Tehát még a gabonarozsda (Puccinia triticina), ez a legalatomosabb és legveszedelmesebb kártevő is itt pusztítja a gazda kenyerét (1931 Budapesti Hírlap jún. 25. C4719, 13) | A gabonarozsdák igen nagy gazdasági kárt okozhatnak. Az uredotelepek [ti. az egyik fejlődési stádium] színe szerint nevezik őket feketerozsdának (P. [= Puccinia] graminis), sárgarozsdának (P. [= Puccinia] striiformis), barnarozsdának (P. [= Puccinia] triticina), illetőleg az uredotelepek nagysága alapján törperozsdának (P. [= Puccinia] hordei), vagy a teleutospórák [ti. az egyik fejlődési stádium spórái] alakja alapján koronorozsdának (P. [= Puccinia] coronata) (1975 Urania növényvilág ford. C6206, 393).

2. (Mezőg) ’e gombák vmelyike által okozott gabonabetegség’ ❖ a gabona-rozsda gombája csak a Berberis cserje jelenlétében képes fejlődése tökéletes menetét keresztül vinni (1870 Klein Gyula C7894, 245) | [A gyomok] terjesztik a különböző gombás és vírusos betegségeket, például a gabonarozsdát (1981 Népszabadság okt. 17. C7831, 10) | Megver az Úr sorvadással, lázzal és gyulladással, forrósággal és szárazsággal, aszállyal és gabonarozsdával (1995 Protestáns Biblia ford. CD1203).

Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.

🚧 Figyelem! A szócikk főszerkesztés alatt áll.
gabonarozsda főnév 6A
1. (Gomba is)
gabonát károsító rozsdagomba, kül. a Puccinia graminis fajba tartozó, teljes fejlődésmenetű, ún. gazdacserés rozsdagomba, amely a feketerozsda nevű gabonabetegséget okozza, ill. e gombák faja (Puccinia graminis)
[ha] a Berberis cserje a gabonaföldekről kiirtatik, akkor a gabona-rozsda fejlődése korlátoltatik
(1870 Klein Gyula)
[a többalakú fajok] egyes fejlődési alakjai, míg összetartozandóságukat nem ismerték fel, külön-külön fajok gyanánt szerepeltek, például a gabonarozsda, Puccinia graminis és a sóskafán élő Aecidium berberidis
(1926 TolnaiÚjLex.)
[a búzatáblából kiérve] vörhenyes-sárga, rozsdás bevonat borítja egész ruhámait, mintha csak befestették volna. Tehát még a gabonarozsda (Puccinia triticina), ez a legalatomosabb és legveszedelmesebb kártevő is itt pusztítja a gazda kenyerét
(1931 Budapesti Hírlap jún. 25.)
A gabonarozsdák igen nagy gazdasági kárt okozhatnak. Az uredotelepek [ti. az egyik fejlődési stádium] színe szerint nevezik őket feketerozsdának (P. [= Puccinia] graminis), sárgarozsdának (P. [= Puccinia] striiformis), barnarozsdának (P. [= Puccinia] triticina), illetőleg az uredotelepek nagysága alapján törperozsdának (P. [= Puccinia] hordei), vagy a teleutospórák [ti. az egyik fejlődési stádium spórái] alakja alapján koronorozsdának (P. [= Puccinia] coronata)
(1975 Urania növényvilág ford.)
2. (Mezőg)
e gombák vmelyike által okozott gabonabetegség
a gabona-rozsda gombája csak a Berberis cserje jelenlétében képes fejlődése tökéletes menetét keresztül vinni
(1870 Klein Gyula)
[A gyomok] terjesztik a különböző gombás és vírusos betegségeket, például a gabonarozsdát
(1981 Népszabadság okt. 17.)
Megver az Úr sorvadással, lázzal és gyulladással, forrósággal és szárazsággal, aszállyal és gabonarozsdával
(1995 Protestáns Biblia ford.)
Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások