átnézeti mn 18B

1. ’olyan 〈kép〉, amit akkor látunk, amikor vmely átvilágítható anyagon v. tárgyon keresztülnézünk’ ❖ A bankjegyen elhelyeztek egy H betűt is, amely szintén csak átnézeti képben válik teljessé, mert felét a pénz egyik, felét pedig a másik oldalára nyomtatták (1997 Magyar Hírlap CD09).

2. ’áttekintést nyújtó, összefoglaló’ ❖ [előterjesztések] átnézeti tervvel a Budapest fővárosi csatornázási programm iránti jelentéshez (1906 Magyar írók élete CD27) | A család elágazásainak átnézeti táblája (1931 Kempelen Béla CD23).

2a. ’nagy vonalakban vmely területről mint egészről képet adó, a részletektől eltekintő 〈térkép〉; áttekintő’ ❖ Hogy a javasolt közlekedések egész egybefüggését együtt kitüntessem, azoknak átnézeti térképét ide csatolom (1848 Széchenyi István CD1501) | A részletes térképek alapján 1 : 115 200 méretarányban elkészült az ország 39 […] szelvényből álló átnézeti térképe (1997 Magyarország földje CD05).

3. (rég) ’átfogó, széles körű’ ❖ emlékezzünk meg a pénz-leletekről, melyek, kivált a carnuntumiak, az ottani gyűjteményekben oly gazdagon vannak képviselve, hogy teljes átnézeti képét nyújtják Alsó-Ausztria római korbeli egész forgalmának (1888 Az Osztrák–Magyar Monarchia ford. CD21).

J: átnézetes.

átnézeti melléknév 18B
1.
olyan 〈kép〉, amit akkor látunk, amikor vmely átvilágítható anyagon v. tárgyon keresztülnézünk
A bankjegyen elhelyeztek egy H betűt is, amely szintén csak átnézeti képben válik teljessé, mert felét a pénz egyik, felét pedig a másik oldalára nyomtatták
(1997 Magyar Hírlap)
2.
áttekintést nyújtó, összefoglaló
[előterjesztések] átnézeti tervvel a Budapest fővárosi csatornázási programm iránti jelentéshez
(1906 Magyar írók élete)
A család elágazásainak átnézeti táblája
(1931 Kempelen Béla)
2a.
nagy vonalakban vmely területről mint egészről képet adó, a részletektől eltekintő 〈térkép〉; áttekintő
Hogy a javasolt közlekedések egész egybefüggését együtt kitüntessem, azoknak átnézeti térképét ide csatolom
(1848 Széchenyi István)
A részletes térképek alapján 1 : 115 200 méretarányban elkészült az ország 39 […] szelvényből álló átnézeti térképe
(1997 Magyarország földje)
3. (rég)
átfogó, széles körű
emlékezzünk meg a pénz-leletekről, melyek, kivált a carnuntumiak, az ottani gyűjteményekben oly gazdagon vannak képviselve, hogy teljes átnézeti képét nyújtják Alsó-Ausztria római korbeli egész forgalmának
(1888 Az Osztrák–Magyar Monarchia ford.)

Beállítások