beazonosít ts ige 4a4

1. ’vminek a vmi mással összetartozó voltát megállapítja’ ❖ a Fertőrákos-Kőhida dűlői hallstattkori temetőhöz a korabeli telep maradványait pontosan beazonosították (1984 Gömöri János CD52) | a fényképekről megpróbálták beazonosítani az arcokat (1991 Országgyűlési Napló CD62) | Az eddig csak címéről ismert, de most már beazonosított Traktátus ismertetésével, elemzésével [Kalmár György értékeléséhez szeretnék hozzájárulni] (2000 Hegedűs Béla CD40).

1a. ’vkinek a kilétét, személyazonosságát megállapítja’ ❖ interpellációjában beazonosítható módon, tehát teljes név, lakcím közlésével nem nevesítette a feljelentőt (1997 Országgyűlési Napló CD62) | az itthoni huliganizmus elleni küzdelem első lépése, hogy minden egyes szurkolót be tudjanak azonosítani, és személyesen felelősségre vonni (2000 Magyar Hírlap CD09).

2. ’〈vmely adatot, pl. helyet, időpontot〉 megállapít’ ❖ beazonosítják, hogy a jármű éppen hol tartózkodik (1995 Magyar Hírlap CD09) | nem tudjuk pontosan beazonosítani az időpontot (1997 Természet Világa CD50).

Vö. ÉKsz.².

beazonosít tárgyas ige 4a4
1.
vminek a vmi mással összetartozó voltát megállapítja
a Fertőrákos-Kőhida dűlői hallstattkori temetőhöz a korabeli telep maradványait pontosan beazonosították
(1984 Gömöri János)
a fényképekről megpróbálták beazonosítani az arcokat
(1991 Országgyűlési Napló)
Az eddig csak címéről ismert, de most már beazonosított Traktátus ismertetésével, elemzésével [Kalmár György értékeléséhez szeretnék hozzájárulni]
(2000 Hegedűs Béla)
1a.
vkinek a kilétét, személyazonosságát megállapítja
interpellációjában beazonosítható módon, tehát teljes név, lakcím közlésével nem nevesítette a feljelentőt
(1997 Országgyűlési Napló)
az itthoni huliganizmus elleni küzdelem első lépése, hogy minden egyes szurkolót be tudjanak azonosítani, és személyesen felelősségre vonni
(2000 Magyar Hírlap)
2.
〈vmely adatot, pl. helyet, időpontot〉 megállapít
beazonosítják, hogy a jármű éppen hol tartózkodik
(1995 Magyar Hírlap)
nem tudjuk pontosan beazonosítani az időpontot
(1997 Természet Világa)
Vö. ÉKsz.²

Beállítások