berepülés fn 4B

1. ’a berepül igével kifejezett cselekvés’ ❖ [A kaptáron] az alap vagy röpdeszka … annyival kiálljon, hogy elöl a’ méhek ki ’s be röpülését könnyebbitse (1835 Vajda Péter C4660, 26).

2. (Kat) ’idegen(, ellenséges) repülőgép behatolása vmely ország légterébe mint katonai művelet’ ❖ Izgulva vártuk a szirénát. 11 óra 5 perckor a rádió jelentette, hogy a berepülés veszélye elmúlt (1942 Angyal Dávid CD58) | a berepülések mindenkit állandó rettegésben tartottak (1994 Magyar Hírlap CD09).

3. (Rep) ’új v. javított légi járművel tesztelés, ill. bejáratás céljából végzett próbarepülés’ ❖ [az új német bombázó repülőgép] már a berepülések alkalmával felkeltette a környező országok katonai repülőszakköreinek a figyelmét, a „gyakorlatban” tökéletesen bevált (1938 Riadó! 2138001, 314) | a műszaki felülvizsgálat és a berepülés során mindent rendben lévőnek találtak, ezért a helikopter megkapta az üzemeltetéséhez szükséges légi alkalmassági papírokat (1994 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

berepülés főnév 4B
1.
a berepül igével kifejezett cselekvés
[A kaptáron] az alap vagy röpdeszka … annyival kiálljon, hogy elöl a’ méhek ki ’s be röpülését könnyebbitse
(1835 Vajda Péter)
2. (Kat)
idegen(, ellenséges) repülőgép behatolása vmely ország légterébe mint katonai művelet
Izgulva vártuk a szirénát. 11 óra 5 perckor a rádió jelentette, hogy a berepülés veszélye elmúlt
(1942 Angyal Dávid)
a berepülések mindenkit állandó rettegésben tartottak
(1994 Magyar Hírlap)
3. (Rep)
új v. javított légi járművel tesztelés, ill. bejáratás céljából végzett próbarepülés
[az új német bombázó repülőgép] már a berepülések alkalmával felkeltette a környező országok katonai repülőszakköreinek a figyelmét, a „gyakorlatban” tökéletesen bevált
(1938 Riadó!)
a műszaki felülvizsgálat és a berepülés során mindent rendben lévőnek találtak, ezért a helikopter megkapta az üzemeltetéséhez szükséges légi alkalmassági papírokat
(1994 Magyar Hírlap)
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások