bit fn 3B1 (Inf v. Mat)

’〈az információelméletben, ill. a (számítógépek által haszn.) kettes számrendszerben, mértékegységként is:〉 két lehetőség közötti választáskor kapott, a kettes számrendszerben egy számjegynek megfelelő, elemi szintű, tovább nem bontható információ’ ❖ bit (binary digit) [= bináris számjegy] az adatok tárolásának és feldolgozásának legkisebb egysége a számítógépben. A kettes számrendszerben használják a számjegyek elnevezésére (0 vagy 1) (1987 Tények könyve CD37) | [Neumann János] az emberi idegrendszerbe 14·10¹⁰ bit értékű másodpercenkénti belépő benyomással, észleléssel számol (1998 Természet Világa CD50).

a. (jelzőként) ’vhány ilyen egységnyi mennyiségű 〈információ〉’ ❖ A mágneslemezes tárolási technológia pillanatnyi csúcsát az egyetlen, 3,5 hüvelyk (8,89 cm) átmérőjű lemezen tárolt 10 milliárd bit információ jelenti (1988 Tények könyve CD37) | az úgynevezett harmadik generációs [mobiltelefon-]hálózatok […] másodpercenként 2 millió bit adatot szállítanak (1999 Magyar Hírlap CD09).

Vö. ÉKsz.; IdSz.

bit főnév 3B1 (Inf v. Mat)
〈az információelméletben, ill. a (számítógépek által haszn.) kettes számrendszerben, mértékegységként is:〉 két lehetőség közötti választáskor kapott, a kettes számrendszerben egy számjegynek megfelelő, elemi szintű, tovább nem bontható információ
bit (binary digit) [= bináris számjegy] az adatok tárolásának és feldolgozásának legkisebb egysége a számítógépben. A kettes számrendszerben használják a számjegyek elnevezésére (0 vagy 1)
(1987 Tények könyve)
[Neumann János] az emberi idegrendszerbe 14·10¹⁰ bit értékű másodpercenkénti belépő benyomással, észleléssel számol
(1998 Természet Világa)
a. (jelzőként)
vhány ilyen egységnyi mennyiségű 〈információ〉
A mágneslemezes tárolási technológia pillanatnyi csúcsát az egyetlen, 3,5 hüvelyk (8,89 cmcentiméter) átmérőjű lemezen tárolt 10 milliárd bit információ jelenti
(1988 Tények könyve)
az úgynevezett harmadik generációs [mobiltelefon-]hálózatok […] másodpercenként 2 millió bit adatot szállítanak
(1999 Magyar Hírlap)
Vö. ÉKsz.; IdSz.

Beállítások