burberry (1B1) l. börberi

börberi fn és mn 1B1 (Textil v. Ruha)burberry

I. fn

’finom pamutból v. fésűsfonalból készült könnyű, erős szövet’ ❖ Akkor megveszed ezt is, és csináltatunk három öltönyt. Ezt a burberryt például (1956 Esti Hírlap máj. 22. C4747, 3).

a. ’ebből az anyagból készült felöltő v. öltöny’ ❖ Milyen felelősség az, melyet a Führer a maga uralmáért vállalni tud s mi garantálja azt, hogy a Führerség palástja – vagy hogy stílszerű legyek: Burberyje az igazán hivatott egyéniség vállára kerül? (1933 Fenyő Miksa CD10) | késő ősszel is vékony börberiben járkál a külső Üllői-út tájain, majd télen váratlanul nehéz városi bundában tűnik fel a Váci-utcán (1941 Illés Endre CD10).

II. mn

’ebből az anyagból készült 〈ruhanemű〉’ ❖ Szépen kiöltözött, burberry sínadrághoz fókabőr cipőt húzott, felvette angol teveszőr kabátját és tiroli kalapott [!] csapott a fejébe (1967 Gábor Áron 9813001, 55).

ÖE: ~ruha.

Vö. ÉrtSz.; TESz.; ÉKsz.; IdSz.

burberry lásd börberi
börberi főnév és melléknév 1B1 (Textil v. Ruha)
burberry 1B1
I. főnév
finom pamutból v. fésűsfonalból készült könnyű, erős szövet
Akkor megveszed ezt is, és csináltatunk három öltönyt. Ezt a burberryt például
(1956 Esti Hírlap máj. 22.)
a.
ebből az anyagból készült felöltő v. öltöny
Milyen felelősség az, melyet a Führer a maga uralmáért vállalni tud s mi garantálja azt, hogy a Führerség palástja – vagy hogy stílszerű legyek: Burberyje az igazán hivatott egyéniség vállára kerül?
(1933 Fenyő Miksa)
késő ősszel is vékony börberiben járkál a külső Üllői-út tájain, majd télen váratlanul nehéz városi bundában tűnik fel a Váci-utcán
(1941 Illés Endre)
II. melléknév
ebből az anyagból készült 〈ruhanemű〉
Szépen kiöltözött, burberry sínadrághoz fókabőr cipőt húzott, felvette angol teveszőr kabátját és tiroli kalapott [!] csapott a fejébe
(1967 Gábor Áron)
ÖE: börberiruha
Vö. ÉrtSz.; TESz.; ÉKsz.; IdSz.

Beállítások