csodagyerek fn 3B

1. ’életkorához képest (vmiben) rendkívüli tehetséggel rendelkező, különleges teljesítményre képes gyerek’ ❖ Ah! Ah! Ugyan hány éves ez a gyerek?… Mily elragadólag játszik a hegedűn mint egy Paganini! Valóban, csudagyerek! A XIX század genieje!! (1855 Beöthy László¹ C2875, 259) | [Jackie Coogan] az első igazi csodagyereke a színjátszásnak. Ösztönös színészzseni, aki szerepeiben bámulatos, spontán erővel tudja kifejezni a gyermeklélek egész világát (1926 Hevesy Iván CD10) | értelmileg túlfejlett és ennek reakciójaként érzelmi fejlődésében elmaradt csodagyerek (1964 Gerézdi Rabán CD53) | az Európát járó csodagyerek ámulatba ejtő tehetsége (1991 Ujfalussy József 2037001, 1409).

2. (rég) ’más gyerekektől testileg elütő, vmilyen rendellenességgel született v. rendellenesen fejlődött gyerek’ ❖ a negyedfél mázsás csodagyerek, kinek az egyik ujja elég volna közönséges szabólegény számára combnak (1872 Mikszáth Kálmán CD04) | a kit a természet születésénél megbélyegez, az olyan csodagyermekekre, korcsszülöttekre a babonások azt mondják, hogy az váltott gyerek, vagy más szóval táltos […]. Az ilyen szerencsétleneknek jobb lett volna nem is születniök! Mert az ilyen csodagyerekeket még a szüleik sem szeretik. Mindenki csufolja őket (1886 Sirisaka Andor 8408011, 40).

J: csodagyermek.

csodagyerek főnév 3B
1.
életkorához képest (vmiben) rendkívüli tehetséggel rendelkező, különleges teljesítményre képes gyerek
Ah! Ah! Ugyan hány éves ez a gyerek?… Mily elragadólag játszik a hegedűn mint egy Paganini! Valóban, csudagyerek! A XIX század genieje!!
(1855 Beöthy László¹)
[Jackie Coogan] az első igazi csodagyereke a színjátszásnak. Ösztönös színészzseni, aki szerepeiben bámulatos, spontán erővel tudja kifejezni a gyermeklélek egész világát
(1926 Hevesy Iván)
értelmileg túlfejlett és ennek reakciójaként érzelmi fejlődésében elmaradt csodagyerek
(1964 Gerézdi Rabán)
az Európát járó csodagyerek ámulatba ejtő tehetsége
(1991 Ujfalussy József)
2. (rég)
más gyerekektől testileg elütő, vmilyen rendellenességgel született v. rendellenesen fejlődött gyerek
a negyedfél mázsás csodagyerek, kinek az egyik ujja elég volna közönséges szabólegény számára combnak
(1872 Mikszáth Kálmán)
a kit a természet születésénél megbélyegez, az olyan csodagyermekekre, korcsszülöttekre a babonások azt mondják, hogy az váltott gyerek, vagy más szóval táltos […]. Az ilyen szerencsétleneknek jobb lett volna nem is születniök! Mert az ilyen csodagyerekeket még a szüleik sem szeretik. Mindenki csufolja őket
(1886 Sirisaka Andor)

Beállítások