esküforma fn 6A

1. ’eskü, esküvés vmely formája’ ❖ Legyen tele átokkal minden csepp vérem, átkozzanak meg maradékim; ébredjek fel a sírban, s feljárjak onnan holtom után, ha ez ellen valaha cselekszem. [...] E drasztikus esküforma mindenkit kielégíte; azon a vidéken nagyon tetszenek az ilyen önelátkozások (1860 Jókai Mór CD18) | Teleki Mihály megölésére több más székely nemessel összeesküdtek, oly szigoru esküformát használva, hogy a székelység közt sokáig forgott a nép ajakán e kifejezés: „Dózsa hitre mondom” (1893 PallasLex. CD02) | a vérszerződés is barbár esküforma volt (1997 Magyar nyelv és irodalom CD13).

2. (hivatali) eskünek előre megfogalmazott és írásban rögzített szövege, amelyet az eskütevő az eskütétel során (előolvasás után) elmond; esküminta’ ❖ a’ megyetisztek esküformái megmagyarositva adatának be (1833 Jelenkor C0225, 2) | [a lelkész] elmondta az esküformát és mi utána mondtuk, Húgó halk, tiszta hangon, én öntudatlanúl, mintegy álomban (1887 Tutsek Anna 8495001, 57) | [Frank Ignácot] az új tanárok kinevezési esküformájának megalkotására kéri fel a miniszter (1993 Horváth Pál¹ CD30).

Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.; SzT.

esküforma főnév 6A
1.
eskü, esküvés vmely formája
Legyen tele átokkal minden csepp vérem, átkozzanak meg maradékim; ébredjek fel a sírban, s feljárjak onnan holtom után, ha ez ellen valaha cselekszem. [...] E drasztikus esküforma mindenkit kielégíte; azon a vidéken nagyon tetszenek az ilyen önelátkozások
(1860 Jókai Mór)
Teleki Mihály megölésére több más székely nemessel összeesküdtek, oly szigoru esküformát használva, hogy a székelység közt sokáig forgott a nép ajakán e kifejezés: „Dózsa hitre mondom”
(1893 PallasLex.)
a vérszerződés is barbár esküforma volt
(1997 Magyar nyelv és irodalom)
2.
(hivatali) eskünek előre megfogalmazott és írásban rögzített szövege, amelyet az eskütevő az eskütétel során (előolvasás után) elmond; esküminta
a’ megyetisztek esküformái megmagyarositva adatának be
(1833 Jelenkor)
[a lelkész] elmondta az esküformát és mi utána mondtuk, Húgó halk, tiszta hangon, én öntudatlanúl, mintegy álomban
(1887 Tutsek Anna)
[Frank Ignácot] az új tanárok kinevezési esküformájának megalkotására kéri fel a miniszter
(1993 Horváth Pál¹)
Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.; SzT.

Beállítások