🚧 Figyelem! A szócikk főszerkesztés alatt áll.

farkasnevetés fn (/irod)

’dühről v. rosszindulatról árulkodó, ill. (vmely negatív érzelmet leplezni kívánó,) kelletlen, erőltetett nevetés’ ❖ E’ tsak farkas nevetés. az az: Kelletlen, akarat ellen, erltetett (1793 Kovács Pál¹ C2763, 79) | Risus sardonius; kelletlen, fanyar, vagy mint magyarúl szokás mondani: farkasnevetés (1863 Fábián Gábor ford.–Cicero C1648, 244) | [Turi Dani] megijed, hogy nagyon is kétségbeesett az arca, aki ránéz rögtön kitalál valamit! S derültebbre, mosolygóra vonja az ábrázatát, de merev, farkasnevetésre torzul el az akarat (1910 Móricz Zsigmond CD10) | [Zsabamári Árvácskához:] Tudsz te bajt csinálni másnak, látom én már ki vagy te. Hirtelen farkasnevetéssel elkapta, magához rántotta: – Hee, te, hát vétettem én neked valamit? te …! (1941 Móricz Zsigmond 9462012, 108) | dühös farkasnevetéssel határozta el, hogy meg is kapja [a lányt] (1953 Sarkadi Imre 9586002, 19) | Sanyi csak vicsorgott az ő jól ismert farkasnevetésével. [...] Fiatal még, hadd szórakozzon! Őt még nem azzal fogadja az asszony, hogy na, majom, ma mennyit raktál?! (1984 Népszava febr. 4. C7449, 10).

Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.

🚧 Figyelem! A szócikk főszerkesztés alatt áll.
farkasnevetés főnév (/irod)
dühről v. rosszindulatról árulkodó, ill. (vmely negatív érzelmet leplezni kívánó,) kelletlen, erőltetett nevetés
E’ tsak farkas nevetés. az az: Kelletlen, akarat ellen, erltetett
(1793 Kovács Pál¹)
Risus sardonius; kelletlen, fanyar, vagy mint magyarúl szokás mondani: farkasnevetés
(1863 Fábián Gábor ford.Cicero)
[Turi Dani] megijed, hogy nagyon is kétségbeesett az arca, aki ránéz rögtön kitalál valamit! S derültebbre, mosolygóra vonja az ábrázatát, de merev, farkasnevetésre torzul el az akarat
(1910 Móricz Zsigmond)
[Zsabamári Árvácskához:] Tudsz te bajt csinálni másnak, látom én már ki vagy te. Hirtelen farkasnevetéssel elkapta, magához rántotta: – Hee, te, hát vétettem én neked valamit? te …!
(1941 Móricz Zsigmond)
dühös farkasnevetéssel határozta el, hogy meg is kapja [a lányt]
(1953 Sarkadi Imre)
Sanyi csak vicsorgott az ő jól ismert farkasnevetésével. [...] Fiatal még, hadd szórakozzon! Őt még nem azzal fogadja az asszony, hogy na, majom, ma mennyit raktál?!
(1984 Népszava febr. 4.)
Vö. CzF.; ÉrtSz.; ÉKsz.

Beállítások