beidegződöttség fn 3B8

1. (birtokszóként) ’vminek ösztönössé, gépiessé vált, beidegződött volta’ ❖ A tánc alatt a fiatal Gőczét csak a rutin, a mozdulatok beidegződöttsége mentette meg a fölsüléstől (1956 Urbán Ernő C0091, 839).

2. ’mélyen gyökerező, reflexszerűen működő(, megrögzött) elképzelés, gondolat’ ❖ A beidegződöttség azonban, hogy az asszonyi élet csak a család keretein belül folyhatik le, még igen erős volt (1936 Budapesti Hírlap aug. 4. C4724, 9) | Évtizedes beidegződöttségként működött benne az, hogy aki kapálás, kaszálás, vagy akár szántás, csatornázás közben a napot lopja, az kárt okoz neki, azt nem lehet hagyni, a kapának, kaszának, ekének gyorsan kell járni (1953 Sarkadi Imre 9586002, 38) | mennyire nem tudunk megszabadulni előítéleteinktől és beidegződöttségeinktől (1990 A magyar irodalom története CD53).

Vö. ÉKsz.

beidegződöttség főnév 3B8
1. (birtokszóként)
vminek ösztönössé, gépiessé vált, beidegződött volta
A tánc alatt a fiatal Gőczét csak a rutin, a mozdulatok beidegződöttsége mentette meg a fölsüléstől
(1956 Urbán Ernő)
2.
mélyen gyökerező, reflexszerűen működő(, megrögzött) elképzelés, gondolat
A beidegződöttség azonban, hogy az asszonyi élet csak a család keretein belül folyhatik le, még igen erős volt
(1936 Budapesti Hírlap aug. 4.)
Évtizedes beidegződöttségként működött benne az, hogy aki kapálás, kaszálás, vagy akár szántás, csatornázás közben a napot lopja, az kárt okoz neki, azt nem lehet hagyni, a kapának, kaszának, ekének gyorsan kell járni
(1953 Sarkadi Imre)
mennyire nem tudunk megszabadulni előítéleteinktől és beidegződöttségeinktől
(1990 A magyar irodalom története)
Vö. ÉKsz.

Beállítások