béta fn 6A (jelzőként is)

1. (Tud) ’a görög ábécé második, b-féle hangot jelölő betűje (β, Β)’ ❖ A’ Tzékla, Deákúl Betának mondatik, tetejének mikor ki-magzott Görög B. vagy Beta formát mútató hajláſiról (1787 Mátyus István 7222016, 265) | Béta, a második betü neve a görög ábécében (1893 PallasLex. CD02) | A betűk formája, sorrendje, nevüknek a hasonlósága a bizonyítéka [annak, hogy a görögök változtatás nélkül átvették a föníciai mássalhangzókat]. (Pl. a b béta, a g gamma neve.) (1993 A magyarság kézikönyve CD06).

2. ’〈felsorolásban, rendszerezésben, ábrán:〉 ezzel a betűvel jelölt(, sorrendileg második) dolog’ ❖ α) A’ mely Plántáknak a’ Magvai […] elég aprók és elég nehezek, és minden további ſegittség nélkl le-húlhatnak a’ földre. Ha pedig β) elég nagyok és ollyan könnyek, hogy a’ Szél el-fuhattya ket; egy vagy több horgotskákkal fel-vagynak többnyire kéſzitve, a’ mellyek által meg-tartóztattnak, hogy a’ nékiek való helytl ne meſſze vitettettheſſenek (1793 Segesvári István ford.–Derham 7289010, 661) | sin.(α+β)=sin.α cos. β+cos.α sin. β (1897 PallasLex. CD02) | A repülőgép valamely β szög alatt emelkedő és W₁ sebességű emelkedő áramlatot szel át (1924 RévaiNagyLex. C5712, 182) | A gamma alegység forgása (kb. 100 másodpercenként) változásokat hoz létre a béta alegységek szerkezetében (1999 Természet Világa CD50).

2a. (jelzőként is) (Inf) ’az a fejlesztés alatt álló (aktualizált) szoftver- v. hardvertermék, amelynek piacra bocsátása előtti, felhasználók által végzett tesztelése zajlik’ ❖ a tesztelőkhöz került az Office 98 Macintoshra készített változatának béta verziója (1997 Magyar Hírlap CD09) | A végleges, teljes verzió kibocsátása előtt ez a béta lesz a legutolsó kiadás (1998 Byte Magazin CD38) | Olyan durva hibák vannak a programban, amik még egy bétának se bocsáthatók meg (2000 Magyar Hírlap CD09).

ÖE: ~-receptor, ~-sejt.

Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.; IdSz.

béta főnév 6A (jelzőként is)
1. (Tud)
a görög ábécé második, b-féle hangot jelölő betűje (β, Β)
A’ Tzékla, Deákúl Betának mondatik, tetejének mikor ki-magzott Görög B. vagy Beta formát mútató hajláſiról
(1787 Mátyus István)
Béta, a második betü neve a görög ábécében
(1893 PallasLex.)
A betűk formája, sorrendje, nevüknek a hasonlósága a bizonyítéka [annak, hogy a görögök változtatás nélkül átvették a föníciai mássalhangzókat]. (Pl.például a b béta, a g gamma neve.)
(1993 A magyarság kézikönyve)
2.
〈felsorolásban, rendszerezésben, ábrán:〉 ezzel a betűvel jelölt(, sorrendileg második) dolog
α) A’ mely Plántáknak a’ Magvai […] elég aprók és elég nehezek, és minden további ſegittség nélkl le-húlhatnak a’ földre. Ha pedig β) elég nagyok és ollyan könnyek, hogy a’ Szél el-fuhattya ket; egy vagy több horgotskákkal fel-vagynak többnyire kéſzitve, a’ mellyek által meg-tartóztattnak, hogy a’ nékiek való helytl ne meſſze vitettettheſſenek
(1793 Segesvári István ford.Derham)
sin.szinusz(α+β)=sin.szinuszα cos.koszinusz β+cos.koszinuszα sin.szinusz β
(1897 PallasLex.)
A repülőgép valamely β szög alatt emelkedő és W₁ sebességű emelkedő áramlatot szel át
(1924 RévaiNagyLex.)
A gamma alegység forgása (kb.körülbelül 100 másodpercenként) változásokat hoz létre a béta alegységek szerkezetében
(1999 Természet Világa)
2a. (jelzőként is) (Inf)
az a fejlesztés alatt álló (aktualizált) szoftver- v. hardvertermék, amelynek piacra bocsátása előtti, felhasználók által végzett tesztelése zajlik
a tesztelőkhöz került az Office 98 Macintoshra készített változatának béta verziója
(1997 Magyar Hírlap)
A végleges, teljes verzió kibocsátása előtt ez a béta lesz a legutolsó kiadás
(1998 Byte Magazin)
Olyan durva hibák vannak a programban, amik még egy bétának se bocsáthatók meg
(2000 Magyar Hírlap)
ÖE: béta-receptor, béta-sejt
Vö. ÉrtSz.; ÉKsz.; IdSz.

Beállítások