betűejtés fn 4B

1. (Nyelvt) ’vmely szó (mással)hangzóinak a hangkörnyezet hatására végbemenő változásait nem tükröző, az írásképet pontosan követő kiejtés’ ❖ A beszédtechnika területén örülhetünk a betűejtés visszaszorulásának (1997 Magyar nyelv és irodalom CD13).

2. (vmely betű ábécébeli) kiejtés(e)’ ❖ a’ Hegy-allja némelly betű-ejtésekben különböz a’ Tiszaitúl, és Erdélyben is a’ Székelység némelly consonansocban vastagabb a’ többinél (1815 Pálóczi Horváth Ádám C4107, 22) | [a betűszók] abban különböznek a rövidítésektől (pl., vö., Ft), hogy kiejtésükkor betűejtést alkalmazunk: […] KLTE (Kossuth Lajos Tudományegyetem) (1997 Magyar nyelv és irodalom CD13).

Vö. ÉKsz.

betűejtés főnév 4B
1. (Nyelvt)
vmely szó (mással)hangzóinak a hangkörnyezet hatására végbemenő változásait nem tükröző, az írásképet pontosan követő kiejtés
A beszédtechnika területén örülhetünk a betűejtés visszaszorulásának
(1997 Magyar nyelv és irodalom)
2.
(vmely betű ábécébeli) kiejtés(e)
a’ Hegy-allja némelly betű-ejtésekben különböz a’ Tiszaitúl, és Erdélyben is a’ Székelység némelly consonansocban vastagabb a’ többinél
(1815 Pálóczi Horváth Ádám)
[a betűszók] abban különböznek a rövidítésektől (pl.például, vö.vesd össze, Ftforint), hogy kiejtésükkor betűejtést alkalmazunk: […] KLTE (Kossuth Lajos Tudományegyetem)
(1997 Magyar nyelv és irodalom)
Vö. ÉKsz.

Beállítások