csontár fn 4A7 (Növ)

1. ’〈bizonyos termésekben:〉 csonthéjjal körülvett mag’ ❖ Tsontár (Drupa). Ollyan tsont keménységű makk (Nux), mellynek kivűl vagy húsos, vagy bőrforma ſzáraz borítékja van (1807 Diószegi Sámuel–Fazekas Mihály C1417, 25) | [A kökény] gyümölcse gömbölyű, kb. 1 cm. vastag, kékesfekete, szép hamvasderes, húsa vékony s nem válik el a csontártól (1927 TolnaiÚjLex. C5726, 160) | A besztercei szilva csontárja a termés húsától elválik, a többieké nem (1974 Urania növényvilág ford. C6207, 408).

2. ’csonthéjas termés’ ❖ A gyümölcs a magbur [ti. a gyümölcsmagot körülvevő rész] alkotása és idoma szerint különféleképen neveztetik, u. m. makk, hüvely, bogyó, tok, csontár (midőn a csontkemény gyümölcsöt husos, vagy bőrféle anyag borítja, mint a szilvát, barackot, mondolát) (1847 Peregriny Elek 8360016, 308) | A csontárokat eleinte mérsékelt melegben aszaljuk, mig a száruk helye beszárad s a lé többé ki nem szivároghat (1894 PallasLex. CD02) | [az ún. szűzi megtermékenyülés esetén] a gyümölcstermelésben nem lennének terméketlen évek, az almánál megszűnne a pergamenszerű kemény és rághatatlan magvédő burok, a körténél a kövecsesedés, a csontároknál a gyümölcshúst kevesbítő nagy mag (1943 Főző Géza CD52).

Vö. CzF.; ÉrtSz.; TESz. csont; ÉKsz.

csontár főnév 4A7 (Növ)
1.
〈bizonyos termésekben:〉 csonthéjjal körülvett mag
Tsontár (Drupa). Ollyan tsont keménységű makk (Nux), mellynek kivűl vagy húsos, vagy bőrforma ſzáraz borítékja van
(1807 Diószegi Sámuel–Fazekas Mihály)
[A kökény] gyümölcse gömbölyű, kb.körülbelül 1 cm.centiméter vastag, kékesfekete, szép hamvasderes, húsa vékony s nem válik el a csontártól
(1927 TolnaiÚjLex.)
A besztercei szilva csontárja a termés húsától elválik, a többieké nem
(1974 Urania növényvilág ford.)
2.
csonthéjas termés
A gyümölcs a magbur [ti. a gyümölcsmagot körülvevő rész] alkotása és idoma szerint különféleképen neveztetik, u. m.úgymint makk, hüvely, bogyó, tok, csontár (midőn a csontkemény gyümölcsöt husos, vagy bőrféle anyag borítja, mint a szilvát, barackot, mondolát)
(1847 Peregriny Elek)
A csontárokat eleinte mérsékelt melegben aszaljuk, mig a száruk helye beszárad s a lé többé ki nem szivároghat
(1894 PallasLex.)
[az ún. szűzi megtermékenyülés esetén] a gyümölcstermelésben nem lennének terméketlen évek, az almánál megszűnne a pergamenszerű kemény és rághatatlan magvédő burok, a körténél a kövecsesedés, a csontároknál a gyümölcshúst kevesbítő nagy mag
(1943 Főző Géza)
Vö. CzF.; ÉrtSz.; TESz. csont; ÉKsz.

Beállítások